Sabancı dört şirketini daha halka açıyor

Sabancı dört şirketini daha halka açıyor

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, Sabancı Holding'in halka açık şirketlerinin sayısını önümüzdeki dönemde artırmak istediklerini belirterek ‘'Potansiyel olan şirketler Enerjisa, Teknosa, Temsa, Avivasa'' dedi. Kurtul, Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın katılmadığı toplantıda 2010 yılını değerlendirdi, 2011 hedeflerini açıkladı. Kurtul, holdingin haziran sonu itibariyle konsolide net satışlarının yüzde 4 artarak 9,8 milyar lira olarak gerçekleştiğini, net kârın ise yüzde 52'lik büyümeyle 918 milyon lira olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Kurtul, ‘'2010 yıl sonu konsolide net satış beklentimiz 21 milyar lira" dedi ve bunun yüzde 8'lik büyümeyi ifade ettiğini söyledi. Yatırımları 2010 yılında yüzde 8 büyüme ile 1.5 milyar dolara çıkartmayı hedeflediklerini belirten Kurtul, Holding şirketlerinin net aktif değerinin de bir yılda yüzde 15 büyüme ile 14 milyar doları aştığını ekledi.

Halka açılma hazırlıkları
Sabancı Grubu bünyesindeki halka açık 12 şirketin İMKB'nin yüzde 13'ünü oluşturduğunu belirten Kurtul, "Porföyümüze baktığımızda halka açma potansiyeli olan birçok şirketimiz var. Dolayısıyla halka açık şirketlerimizin sayısını önümüzdeki dönemde artırmak istiyoruz. Potansiyel olan şirketler Enerjisa, Teknosa, Temsa, Avivasa" dedi. Kurtul ayrıca, stratejik ortaklıklar yapmak istediklerini de belirterek, öncelikle Sabancı'nın çoğunluk olmasını ilke edindiklerini, ikinci seçenek olarak da "yüzde 50-50 ortaklıkları" benimsediklerini belirtti.
Grubun dokuz şirketinin pazar lideri olduğunu otomotiv sektöründe ise üç şirketle potansiyeli karşılamak üzere yapılandıklarını belirten Kurtul, "Bu üç şirketimiz Kordsa Global, Brisa ve Temsa Global. Temsa Global, Sabancı Grubu'nun çok önemli, gelişme potansiyeli yüksek olarak görülen bir şirketidir. Maalesef son günlerde Temsa Global ile ilgili basınımızda çıkan haberler de doğruyu yansıtmamaktadır. Yaptığımız bir yönetim değişikliği. Önümüzdeki günlerde Temsa Global ile ilgili de çok daha iyi gelişmeler göstereceğiz" diye konuştu.

Enerjide üç bölge ile ilgiliyiz
Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman da Başkent Elektrik Dağıtım'ı devraldıktan sonra şubat ayından itibaren temelden bakım programı uyguladıklarını belirtti. Hakman, "Önümüzdeki dönemde kalan üç dağıtım bölgesi var. Bu kez daha aktif olacak mısınız?" sorusuna, "Bizim 6 milyon müşteri gibi hedefimiz var. Önümüzde kalan üç bölgeyle de çok yakından ilgiliyiz. Ancak, makul sınırları zorlayan rakamları ise şimdiye kadar düşünmedik, bundan sonra da düşünmeyiz" karşılığını verdi.
Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen ise çimentoda yüzde 20 civarında kapasite payına sahip olduklarının altını çizerek, "Çimentoda Türkiye'nin arz fazlası var. Bu nedenle büyüme çimentoda yurtdışı odaklı olacak. Bizim içinde yer aldığımız Akdeniz havzası, Karadeniz bölgesi, Ortadoğu ana ilgi alanımız" dedi.

Aksigorta talipleri
Sabancı Holding Strateji ve İş Geliştirme, Sigorta Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Akbaş da Aksigorta'daki sürece başlarken, çok talip olacağını öngördüklerini vurgulayarak, "Aralık sonu gibi bunu (talipleri) tek adaya indirmiş olacağız" dedi. Akbaş ayrıca "Yünsa, satış listesindeki bir şirket değildir. Yünsa'nın bulunduğu yünlü kumaşın bulunduğu alan ise daha ufak, niş bir alan. Biz Yünsa'yı kulvarında en iyi şekilde yönetip, değer yaratıp daha iyi noktaya getireceğiz" diye konuştu.
Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer de yıl sonu itibarıyla 1,400 mağazayı açmış olacaklarını belirterek "Önümüzdeki üç yıl için planımız 1,500 mağazayı devreye almak. Halen perakende grubumuzda 15 bin kişi istihdam ediyoruz. Önümüzdeki 3 yıllık dönemde 10 bin yeni arkadaşımızı da Sabancılı yapmak istiyoruz" diye konuştu.
Referans 05/10/2010

0 yorum:

Yorum Gönder