Galatasaray’ın projesine isim yazdırmak için yarışacaklar

Galatasaray’ın projesine isim yazdırmak için yarışacaklar
Galatasaray Kulübü’nün imar sorununu çözmek için 3 yıl uğraştığı Riva arsasındaki projeyi inşa edebilmek için 20 firma başvurdu. 844 konutluk projeyi kimin yapacağı bugün açıklanacak

Galatasaray Spor Kulübü, 1 milyon 275 bin metrekarelik Riva arsasının proje planlarını PMP Mühendislik’e yaptırdı.


Galatasaray’ın üç yıl üzerinde çalışarak imar sorunlarını çözdüğü Riva arsasında geliştirilecek proje beklenilenin de üzerinde ilgi gördü. Şimdiye kadar 200 ön talebin toplandığı projeyi inşa edecek firmanın belirlenmesi için bugün yapılacak ihaleye ise 20 firma katıldı. Acarlar, Kuzu,?Soyak ve Sur Yapı gibi isimlerin yanı sıra ihaleye Abu Dabi’den Abaar da girdi.
Ciddi beş şirketten teklif beklediklerini belirten Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Işın Çelebi, “İlgi, bizi şaşırttı. Konut alanındaki dev şirketlerden Kuzu, Sur Yapı ve Soyak’a ilave olarak Acarlar şartname aldı. Yabancılardan da ilgi çok fazla. Avrupa ve ABD piyasasından dosya alan şirket yok. İlgi, tamamıyla Körfez ülkelerinden. Abu Dabi’nin en büyük firması Abaar da şartname aldı” dedi.

İhale kasım sonuna biter
Geçen hafta Emlak Konut GYO’nun Ayazağa ihalesine de yoğun ilgi olduğunu vurgulayan Çelebi, “O arsanın iki özelliği vardı. Lokasyonu ve imar açısından sorunlu olmaması. Bizim ihaleye çıkardığımız arsa, Riva gibi İstanbul’un gelecekteki en önemli villa bölgesi olacak noktasında. Ayrıca imar ve inşaatla ilgili hiç problemi yok. Arsanın tüm sorunlarını çözdük. Bir de üstüne Galatasaray gibi bir dünya markasıyla proje geliştirilecek. Satışta hiç sorun yaşanmaz” dedi.
Çelebi, ihaleyle ilgili süreci kasım ayı sonuna kadar bitireceklerini sözlerine ekledi.



200 Cimbomlu villa almak için başvurdu
Projede yaptırılması planlanan 4 farklı tipteki villaların alanı 150 ile 400 metrekare arasında değişecek. Villaların fiyatı 500 bin dolardan başlayacak. Şimdiye kadar villalar için 200 ön talep toplandığını açıklayan yetkililer, inşaatın 2011 yılının Ocak ayında başlanması için çalışmaların sürdürüldüğünü açıkladı. Toplamda 4 etaptan oluşan projenin ilk etabının tesliminin 2012 yılının başında yapılması planlanıyor.
Binaların ileri kaba inşaat halinde teslim edilmesi planlanan projedeki villalar, akıllı ev tabanlı olacak. Ayrıca çevreyle uyumlu ve çevre kavramının da ön planda olacağı projedeki villalar tek kat ile 3 kat arasında farklı alternatifler barındıracak. Projede, kat sayıları ise binaların konumundan doğan kot farkına göre belirlenecek.



İki yöntem, iki farklı gelir kapısı
Riva’daki villaların nasıl yapılacağı konusunda Galatasaray Kulübü’nün iki farklı projesi var. Bunlardan ilki hasılat paylaşımı ile yapılması. Yani uluslararası ihaleye çıkacak olan kulüp, gelen teklifleri değerlendirecek ve verilen teklifin yüzde 50’sini peşin isteyecek.
Projenin gerçekleştirilmesinde ikinci alternatif ise inşaat ve satış pazarlamanın tamamıyla kulüp tarafından yapılması. Bunun için bir inşaat ve yatırım şirketi kurmayı da planlayan Galatasaray Spor Kulübü Yönetimi yeni şirketin işlerini taşeronlara vererek projeyi tamamlatacak. Ayrıca inşaat çalışmalarının yanı sıra satış ve pazarlama da yine bu şirketin kendi iç bünyesinde yapılacak.
Toplam 244 bin metrekare satış alanı olan projeden beklenen hasılat ise minimum 750 milyon dolar. Klüp, Riva projesini hasılat paylaşımı ile ihaleye çıkartılırsa kulüp kasasına 250 milyon dolar koymayı planlıyor. Projeyi kendisi yaptırıp, satarsa rakam, 500 milyon dolar civarında gerçekleşecek.


İhale şeffaf olacak
Seyrantepe’de olduğu gibi Riva’da da ihalenin şeffaf olacağını hatırlatan Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Işın Çelebi ihaleye ilgili şunları söyledi:
“Ortada bir başarı var. Borç bataklığına saplanmış bir kulübü dünyanın en modern stadyumlarından birisine sahip hale getirdik. Bir zamanlar icradan haraç mezat satılmak istenen araziyi, arsaya dönüştürdük. Bugün gelinen noktadan borçtan nefes alamayan bir kulüp elde edeceği gelirlerle yatırım yapabilir hale gelecek. Burada Galatarasaray camiasının çok önemli katkısı var. Katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Dört yıllık uğraşla imar ve ruhsat izinlerini çıkardığımız projenin ihalesinde kimsenin imtiyazı olmayacak. İhaleyi şeffaf bir şekilde yapacağız.”



2009’da konut ve işyeri alanlara erken ödemede indirim var
TOKİ’den 160 bin kişiye iyi haber
TOPLU Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), satışları 2009 yılında yapılan ve ve geri ödemesi 12 aydan fazla olan konut ve işyerlerinin borçlarının kapatılması için indirim kampanyası düzenledi. Yapılan açıklamaya göre 11 Ekim - 12 Kasım 2010 tarihlerini kapsayan kampanyadan yaklaşık 160 bin alıcı faydalanabilecek.
TOKİ’den konut ve işyeri alanlar, belirlenen süre içinde satış işlemlerini gerçekleştirdikleri bankaya başvurarak borçlarını hesaplatabilecek.

Önce taksitler yatırılmalı
Borçlarının son durumunu öğrenen alıcılar, peşin veya aylık eşit taksitler halinde 3 ay vadeyle borçlarını kapatabilecek. TOKİ, peşin yapılan ödemelerde yüzde 20, 3 ay vadeli eşit ödemelerde ise yüzde 17 oranlarında indirim yapacak. 12 Kasım 2010 tarihinden sonra harekete geçenlerin bu indirimden yararlanamayacağı açıklandı.
Alıcıların başvuru tarihinde son taksitlerini yatırmış olmaları gerektiğini hatırlatan TOKİ, bu kampanyadan yararlanacak olanların 2009 yılında alınan ve taksitli geri ödemeleri de 2009 yılı sonuna kadar başlayan konut ve işyeri alıcılarını kapsadığını duyurdu.




Ayazağa’daki arsa fazla ilgi görmedi
Emlak Konut GYO’nun Şişli Ayazağa’da 1, İzmir Karşıyaka Şemikler’de 13 olmak üzere satışa çıkardığı toplam 14 arsanın satışında hasılat paylaşımı ihalelerinde olduğu gibi yüksek artışlar yaşanmadı. Seyrantepe Stadı’nın yanında yer alan 46 bin metrekare yüzölçümündeki arsa 237 milyon 400 bin TL’den satışa çıkarken en iyi teklif 245 milyon 500 bin TL ile Eryap Mühendislik’ten geldi. İmar planlarında konut alanı niteliklerine sahip olan arsa için ikinci en iyi teklifi aralarında Nurol GYO’nun da bulunduğu konsorsiyum sundu.
Nurol GYO-Mesa Mesken-TAO Gayrimenkul ve Tahincioğlu Gayrimenkul’den oluşan dörtlü Ortak Girişim, Ayazağa’daki arsaya 245 milyon TL teklif etti. Üç emsali bulunan arsaya bin 380 konut yapılabilecek.

Bir tanesi elde kaldı
İzmir Karşıyaka Şemikler’de ise 13 arsadan birisi alıcı bulamadı. Satışa 261 bin 860 metrekare arsa çıkarken, müşteri bulan arsaların toplam büyüklüğü 250 bin 191 metrekare oldu. Satılan arsalar için 330 milyon 100 bin TL tahmini bedel istenirken ihaleden sonra oluşan rakam 333 milyon 700 bin TL’ye çıktı. Emlak Konut GYO, yaptığı açıklamada yönetim onayından sonra satışını kesinleşeceğini ifade etti. Yüzölçümleri 4 bin 561 metrekare ile 61 bin 191 metrekare arasında değişen arsaların emsal değerleri 0.70 ile 2.5 arasında değişiyor.

Taksitli satış imkânı
Şişli Ayazağa’da satışa çıkarılan arsa içinde 3 ayrı ödeme şekli uygulanıyor. Buna göre yüzde 30 peşinatla 24 ay, yüzde 35 peşinatla 36 ay ve yüzde 40 peşinatla 48 aya kadar vade yapılıyor.
Karşıyaka Şemikler’de satışa çıkarılan arsalar içinde 3 farklı ödeme seçeneği sunuluyor. Buna göre yüzde 25 peşinatla 36 ay, yüzde 30 peşinatla 48 ay ve yüzde 35 peşinatla 60 aya kadar vade yapılıyor.



Konut kredisi için güz tarifesi yarattı
Halkbank’ın açıklamasında yeni bir güz tarifesi kampanyasıyla kış mevsimine girmeden kendi evine taşınmak isteyenlere düşük faizli, uzun vadeli konut kredisi geliştirildiğinin altı çizildi. Bankadan yapılan açıklamada, güz tarifesi kapsamında konut kredi seçenekleri için dosya masrafının 500 TL’ye sabitlendiği bildirildi.
Kampanyada, taksit ertelenebilmesi imkanının sunulduğu kaydedilerek yüzde 0.77’den başlayan faiz oranlarının geçerli olduğu açılandı. Güz tarifesinden konut kredisi kullananlar ödeme sırasında ayrıca mola verme, artan taksitli ve azalan taksitli ödeme seçeneklerinden yararlanabilecek.

Kampanyanın son günü 30 Ekim
Güz Tarifesi’nden yararlanmak için 30 Ekim tarihine kadar Halkbank şubelerine başvuru yapılabileceği belirtilirken Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, konuya ilişkin açıklamasında, okulların başlaması, kışa hazırlık niteliğindeki tadilat çalışmalarıyla sonbahar aylarında harcamaların arttığına dikkat çekerek, şunları ifade etti:
“Güz Tarifesi konut kredilerini de son derece avantajlı koşullarla bu kampanyaya dahil ederek sektörde uygun koşullarla konut kredisi kullandıran bankalar arasında olma özelliğimizi koruduk. Kampanyaya eklediğimiz seçenekle ilk taksiti 2 ay erteletebiliyoruz” dedi.



Mimari ödülü ofis dalında aldı
Levent’te Tabanlıoğlu Mimarlık’ın tasarımıyla hayata geçirilecek olan Zorlu Levent projesi Avrupa ve Afrika Gayrimenkul Ödülleri 2010 yarışmasında mimari ofis ödülü kategorisinde ödül aldı. Dünyanın birçok ülkesinden çok sayıda projenin yer aldığı yarışmada ödüller, Londra Park Lane Hotel’de İngiltere Büyükelçisi Ünal Çeviköz’ün de hazır bulunduğu törenle sahiplerini buldu.
Tabanlıoğlu Mimarlık’ın tasarladığı, A+ ofis olarak planlanan Zorlu Levent projesi, 42 katlı ve 170 metre olarak planlanıyor.
Milliyet 05/10/2010

0 yorum:

Yorum Gönder