‘Net aktif’i 14 milyar doları aştı, ‘En büyük holding’ havasına girdi

‘Net aktif’i 14 milyar doları aştı, ‘En büyük holding’ havasına girdi

CEO olarak ilk kez Sabancı Holding’in faaliyetleri hakkında bilgi veren Zafer Kurtul, net aktiflerinin 14 milyar doları aştığını belirterek, “Bu da bizi en büyük holding yapıyor” dedi. Sabancı’nın 2011 planını yüzde 15 büyüme üzerine kurduklarını anlatan Kurtul, Enerjisa, Teknosa, Temsa ve Avivasa’yı halka açacaklarını duyurdu.


SABANCI Holding CEO’su Zafer Kurtul, kârlılık içinde büyümeye devam edeceklerini belirtirken, önümüzdeki yıla ilişkin yüzde 15 büyüme hesapları yaptıklarını açıkladı. Bu yılın ilk 9 ayında hedeflere uygun bir büyüme kaydettiklerini belirten Kurtul, yıl sonu konsolide net satış beklentilerinin 21 milyar lira olduğunu belirtti. Kurtul, halen değer olarak İMKB’nin (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) yüzde 13’ünü oluşturan Sabancı’nın 4 yeni şirketi daha halka açacağını açıkladı.
Başkan Sabancı katılmadı
Yılda iki kez kez Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın CEO ile birlikte yaptığı Sabancı Holding paylaşım toplantısı, dün ilk kez CEO ve grup başkanları düzeyinde gerçekleşti. Haziran ayında Akbank’tan holdinge atanan Zafer Kurtul, CEO olarak yaptığı ilk basın toplantısında, şu bilgileri verdi: “Dünyada 2009’da başlayan büyüme trendinin lokomotifi gelişmekte olan ülkeler. Türkiye’de dünyanın en hızlı büyüyen 3 ülkesi arasında. Türkiye için yeni bir dönem başlıyor, Sabancı Holding olarak bu ortamı en iyi değerlendirebilecek grubuz. 2004’ten 2009 sonuna kadar Türkiye ekonomi yüzde 71 büyürken, Sabancı yüzde 103 büyüdü. 30 Haziran 2010 itibarıyla konsolide net satışlarımız 9.8 milyar lira oldu, bu yüzde 4 artış demek. EBITDA (vergi ve amortisman öncesi kâr) rakamımız ilk 6 ayda yüzde 35 büyüyerek 2.6 milyar lirayı geçti. Net kârımız ise yüzde 52’lik büyümeyle 918 milyon lira oldu.”
21 milyar TL’lik net satış
Kurtul, yıl sonunda konsolide net satış beklentilerinin 21 milyar lira olduğunu açıklarken, şu bilgileri verdi: “Bu, yüzde 8’lik büyümeyi gösteriyor. EBITDA rakamlarımızda yaklaşık 4.5 milyar lirayı hedefliyoruz. Bu ise yüzde 15’lik büyümeyi gösteriyor. Özkaynak yapısına bakarsak, 30 Haziran itibarıyla özkaynaklarımız 12 milyar liraya yaklaştı. 2010’da toplam yatırımlarının 1.5 milyar dolara yakın olmasını hedefliyoruz. 2010’da yatırımlarımız yüzde 28 artacak. 1.5 milyar dolar yatırım, çok önemli bir rakam. 2009’daki yatırımlarımız 1.1 milyar dolardı. Bu yıl sonuna ilişkin hedeflerimizle uyumlu bir performans sergiliyoruz. 2011 yılında da Türkiye için yüzde 4-4.5’luk, Sabancı için ise yüzde 15’lik büyüme hedefliyoruz.”
İMKB’nin yüzde 13’ü
Kurtul, holding şirketlerinin net aktif değerinin 14 milyar doları geçtiğine dikkat çekerek, şu açıklamaları da yaptı: “Bu, bizi Türkiye’nin en büyük holdingi ve en büyük şirketi yapıyor. Bu yıl net aktif değerlerimiz yüzde 15 yükseldi. Holdingimizin piyasa değeri 10.6 milyar dolar. Sabancı Grubu bünyesinde halka açık 12 şirket 317 milyar dolarlık değeri ile İMKB’nin yüzde 13’ünü oluşturuyor. Kârlılık içinde büyümemizi sürdürürken, yeni işlere yatırım yapma, stratejik ortaklıklar yapma, temettü gelirimizi artırma şirketlerimizi halka açma stratejilerimizi de uygulamaya koyacağız. Porföyümüze baktığımızda halka açma potansiyeli olan birçok şirketimiz var. Bunlar Enerjisa, Teknosa, Temsa, Avivasa. Şu anda bir takvim veremiyorum ama hedefimiz uygun zamanda bu şirketleri halka açmak.”

Hiçbir şirketten çıkış yok

SABANCI Holding CEO’su Zafer Kurtul, “Çıkmayı düşündüğümüz hiçbir şirketimiz yok. Hedefimiz, iyi bir şekilde kârlılık içinde büyüme stratejimizi her şirketimizde uygulamak, bu şirketleri büyütmek” derken, yeni stratejik ortaklıklara da sıcak baktıkları mesajını verdi. Kurtul, Türkiye’de yatırım yapmak isteyen, büyümek isteyen her yatırımcının ilk Sabancı Grubu ile konuştuğunu dile getirirken, “Biz de çok titiz şekilde bu ortaklığın şirketimize ne değer katacağını iyi değerlendirip karar veriyoruz” dedi.

Çimento dışarda büyüyecek

SABANCI Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen, 25 oyunculu sektörde yüzde 20 paya sahip olduklarına dikkat çekerek, şunları söyledi: “9 çimento fabrikamız, 80’in üzerinde hazır beton tesisimiz var. Bundan sonra Türkiye’de yeni bir satın alma yapma şansımız, içinde olmadığımız bölgeler hariç, pek mümkün değil.”

Enerjide 3 bölgeyle yakından ilgiliyiz

SABANCI Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, 5 bin megavatlık üretim ve 6 milyon kişiye hizmet verme hedefleri doğrultusunda çalıştıklarını belirtirken, şu bilgileri verdi:
Yaklaşık 450 megavat devrede santralimiz var, 2 bin megavatlık projeler şu anda inşa halinde ve bunların en büyüğü ve ilki Bandırma Doğalgaz Santrali. Sayın Başbakanımızın da katılımıyla 23 Ekim’de açılışını yapacağız. 2012 sonuna kadar bu 2 bin megavatı tamamlamış olacağız.
Başkent Dağıtım Bölgesi ile 3 milyon müşterimiz oldu. Bizim 6 milyon müşteri gibi hedefimiz var. Önümüzde kalan 3 bölgeyle de çok yakından ilgiliyiz. Bunun için çalışıyoruz, değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Bu bölgelerin özelleştirmesinde başarılı olmak için her türlü çabayı göstereceğiz.

Aksigorta’nın ortağı yeni yılda belli olacak

SABANCI Holding Strateji ve İş Geliştirme, Sigorta Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Akbaş, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) ilk emeklilerini Avivasa ile elementer sigortacılık alanında hizmet veren Aksigorta’nın gelişimine ilişkin bilgi verirken, ortaklık görüşmelerine ilişkin şunları söyledi: “Aksigorta’nın çok talibi var, aralık sonunda stratejik ortaklıkta tek adaya inmiş olacağız. Bizi pazardaki durumumuzu pekiştirecek ve bizimle birlikte stratejik olarak hedeflerimize daha hızlı gitmemizi sağlayacak ve ortak yönetim anlayışımıza uygun bir ortaklık sürecimiz devam ediyor. Planlanan takvime uygun olarak devam ediyoruz. Temennimiz odur ki yılbaşından önce burada ortak adayımızı belirlemek, gerekli izinleri aldıktan sonra da bunu kamuoyuna ocak-şubat gibi açıklıyor olacağız.”

Perakendeye 3 yılda 10 bin kişi alınacak

SABANCI Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, “Halen perakende grubumuzda 15 bin kişi istihdam ediyoruz. Önümüzdeki 3 yıllık dönemde 10 bin yeni arkadaşımızı da Sabancılı yapmak istiyoruz” derken, şu bilgileri verdi:
Türkiye’nin 2004-2009 yılları arasında yüzde 71 büyürken, Sabancı Holding perakende grubu aynı dönemde yüzde 156 büyüdü.
Bu yılda 300 net mağazayı portföyümüze katıyoruz ve 1400 mağazayı yıl sonu itibariyle açacağız. Önümüzdeki 3 yıl için planımız 1.500 mağazayı devreye almak.
Geçtiğimiz 3 yıl Sabancı Grubu olarak 500 milyon liranın üstünde yatırım yaptık, gelecek 3 yıl için yatırım planımız 500 milyon lira.

Hürriyet 05/10/2010

0 yorum:

Yorum Gönder