Dünyanın en büyük santrali

Dünyanın en büyük santrali
Aliağa’da 285 milyon Euro’luk yatırımla kurulan ve dünyanın en büyük gaz motorlu elektrik santrali olma özelliğini taşıyan Çakmaktepe Enerji Santrali, 2 Ekim Cumartesi günü açılıyor

İzmir’in Aliağa İlçesi’nde 285 milyon Euro’luk yatırımla kurulan, 280 megawat güce sahip, 28 gaz motoru ve 2 buhar türbininden oluşan Çakmaktepe Enerji Santrali, 2 Ekim Cumartesi günü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katılacağı törenle açılacak. Dünyanın en büyük gaz motorlu elektrik santrali olma özelliğini taşıyan Çakmaktepe, Wärtsilä teknolojisiyle hayata geçirildi. Santralin ürettiği elektrik Türk enerji piyasasına satılacak ve yaklaşık 350 bin meskene elektrik sağlayacak.
‘Gelecek’ için enerji...Aliağa Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, Çakmaktepe Enerji Santrali’nin ilk etapta dört gaz motoru ve 34.8 megawat kapasiteyle kurulduğunu, artan ihtiyacı karşılamak amacıyla 2008 başında ikinci etap yatırıma başlama kararı aldıklarını söyledi. Sekiz gaz motoru ilavesiyle kapasitelerini 105 megawata çıkarmayı planladıklarını belirten Akkan, altı ay sonra ise yeni bir kararla 28 gaz motoru ve 280 megawat kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.
Tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krize rağmen yatırıma devam kararlarından ödün vermediklerini, ikinci ve üçüncü etap yatırımlarını krizin en yoğun hissedildiği 2008 ortalarında başlatarak toplam 285 milyon Euro’luk yatırım yaptıklarını ifade eden Atıl Akkan, toplamda 280 megawat kapasiteye sahip Aliağa Çakmaktepe Enerji Santrali ve Kombine Çevrim Sistemi’nin açılışını yapacak olmanın gururunu yaşadıklarını bildirdi. Akkan, “gelecek için enerji üretmek” amacıyla başladıkları yollarına bir dünya devi olarak devam ettiklerini sözlerine ekledi.
Milliyet Ege 30/09/2010

0 yorum:

Yorum Gönder