Bugünün gazetelerdeki ekonomi haberleri

06.07.2010
İçindekiler _______ __ Lütfen tıklayınız
TCMB, kur endekslerini güncelledi 2
İş Bankası, Dünya'nın en büyük 103. bankası 2
ÖİB, Hazine hesaplarına 500 milyar lira aktardı 3
Şamlı RES için finansmanın akreditifi açıldı 3
Akmerkez GYO yüzde 35 kiralarını düşürecek 4
Zorlu Enerji, TransAtlantic ile hisse satış sözleşmesi imzaladı 5
Enflasyon orta vadeli hedeflerle uyumlu 5
Akbank yenilenebilir enerji projesine finansman sağlayacak 6
HES özelleştirmeleri onaylandı 8
TMSF, 18.6 milyar dolar tahsilat yaptı 9
Vakıfbank, Merit Otel'i satışa çıkardı 10
Yapı Kredi'den 'Çınar Mortgage Paketi' 10
Borsada yabancıların payı azaldı 11
Askerlik belgesi sahte çıktı BDDK’nın da başına dert açtı 11
Dede, Botan Çayı buzu sattı, torunlar otellere yüklendi 13
Belçikalı KBC Bank tahvil ve sigorta şirketi satıyor 15
Dünyanın en büyük 1000 bankasının 15’i Türkiye’den 15
Akbank’tan Türkerler’e iki HES için 101 milyon dolar kredi 15
Fener hisselerinde transfer yükselişi 17
BP’ye Libya da talip 17
Carrefour Asya’da üç ülkede operasyonlarını satabilir 17
Zorlu Enerji, gaz şirketlerini sattı 17
Marmaray’da film gibi hırsızlık 18
İntihar mı, cinayet mi? 18
Ağaoğlu 2 yeni otel planlıyor 19
Şölen, 20 milyon euro yatırımla 2010 yılında yüzde 30 büyüyecek 19
Türkiye, 100 milyar $'lık pastayı istiyor 19
Generali Grup Forbes listelerinde zirvede 20
Kârlılıkta, bir banka on şirkete bedel 20
Caddeye çıkan Profilo satışı yüzde 20 artırdı 21
40 yıllık Aksaray Yeraltı Çarşısı imaj değiştirmek için AVM tabelası astı 21
Erdemir stok fazlasını internetten eritiyor 22
'Önce sat sonra yap projelerde riskler var' 23
Sezon Pirinç 8 milyon dolarlık fabrika kurdu 24
Tatlıses: İyi niyet kurbanı oldum 24
Dev anlaşmaya Rixos Al Nasr evsahibi oldu 25
Türk müteahhitlere Irak’ta 5 milyar $’lık iş 25
Türk iş kadınına ABD’den ödül 26
Tatilde nakit ihtiyaç kredisi ING Bank’tan 26
Dış kaynaklı kredi yolunu Hazine’nin garantisi açtı 26
5 ayda 6 alışveriş merkezi açıldı 27
Suudi Prens lüks otellerini satıyor 27
Garanti Bankası, Turkish Bank, Bank Asya... 28
Faiz düşüşü konut satışlarını canlandıracak 28
Turkcell'in vergi cezası 50 milyon TL'ye düşürüldü 29
Bir otomotiv devini Manisa'ya getirmek için uğraşıyoruz 30
Yemen'de hangi sektöre yatırım yaparsanız yapın lider olursunuz 30
44. mağazasını Çerkezköy'de açtı 31
Galatasaray Sportif'ten birleşme açıklaması 31
Küçük işletmeye 150 bin liraya kadar hibe destek 31
İtalyanlardan Kula'ya dev çevre yatırımı 33
TOKİ'den ev alan kredi kullanmıyor 35
Uçak alın ortak olun 35
Perakende şampiyon oldu 36
'Hanımağa değil iş kadınıyım' 36

TCMB, kur endekslerini güncelledi

Merkez Bankası reel efektif kur endekslerini güncelledi ve ülke kapsamını genişleterek, ülke ağırlıklarını yeniledi.
ANKARA - Merkez Bankası, reel efektif kur endekslerini güncelleyerek, uluslararası kuruluşlar tarafından da izlenen yöntemle ülke kapsamını genişletti ve ülke ağırlıkları yeniledi.

Merkez Bankasından yapılan yazılı açıklamada, değişen uluslararası ticaret yapısı reel efektif döviz kuru endekslerinin Türkiye;nin ticaret yaptığı mal ve ülke yelpazesini yansıtacak şekilde güncellenmesini gerekli kıldığı duyuruldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası resmi internet sitesinde (www.tcmb.gov.tr) Yayınlar / Süreli Yayınlar / Reel Efektif Döviz Kuru alt başlığında yayınlanan ve EVDS veri tabanından zaman serisi olarak ulaşımı sağlanan reel efektif kur endekslerinin bu çerçevede güncellendiği belirtildi.

Buna göre, söz konusu güncellemede uluslararası kuruluşlar tarafından da izlenen yöntem benimsenerek ülke kapsamı genişletildi ve ülke ağırlıkları yenilendi.

Bu kapsamda; eski serilerde reel efektif döviz kuru endekslerinin ağırlık hesaplanmasında 1988-1990 dönemine ilişkin ticaret akımları kullanılırken, yeni endekslerde 2006-2008 dönemi ticaret verileri kullanıldı.

Eski endeks ağırlıklarının oluşturulmasında 19 adet ülke kapsanmakta iken yeni endekslerde ülke sayısı TÜFE bazlı endeks için 36'ya, ÜFE bazlı endeks için ise 31'e çıkarıldı.

Yeni serilerde, TÜFE ve ÜFE bazlı endekslere ek olarak birim iş gücü bazlı reel efektif döviz kuru endeksi türetilirken, TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi ülke ağırlıkları hesaplamalarına dahil edilen gelişmiş ve gelişmekte olan ülke grupları için ayrı ayrı hesaplandı.

Yeni serilerde TÜİK'in 2003 yılından itibaren yayımlanmaya başladığı mevcut tüketici fiyatları endeksi verileri ile uyumlu olacak şekilde endeksin 2003 yılı ortalaması baz alındı.
Dünya 06/07/2010

İş Bankası, Dünya'nın en büyük 103. bankası

The Banker Dergisi'nin dünyanın en büyük 1000 bankası sıralamasına Türkiye'den toplam 15 banka dahil oldu.
İSTANBUL- İş Bankası The Banker'ın "Dünyanın En Büyük 1000 Bankası" listesine 103. sıradan girdi.

İş Bankası açıklamasına göre, The Banker dergisi, temmuz sayısında "Dünyanın En Büyük 1000 Bankası" listesini yayımladı.

Türkiye İş Bankası, pek çok Avrupa ve Türk bankasını geride bırakarak The Banker'ın listesinde 103. sırada yer aldı.

Dünyanın en büyük 1000 bankası sıralamasına Türkiye'den toplam 15 banka dahil oldu.
Dünya 06/07/2010

ÖİB, Hazine hesaplarına 500 milyar lira aktardı


Türk Telekom satış gelirleriyle birlikte, 1995-2010 Temmuz ayı itibariyle Hazine hesaplarına intikal eden toplam tutar 28,5 milyar dolara ulaştı.
ANKARA - Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Hazine hesaplarına 500 milyar lira aktardı.

Özelleştirme İdaresinden yapılan yazılı açıklamada, ÖİB tarafından, bugün, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun geçici 23. maddesine istinaden Hazine hesaplarına 500 milyar lira aktarıldığı bildirildi.

Açıklamada, bu çerçevede, Türk Telekom satış gelirleriyle birlikte, 1995-2010 Temmuz ayı itibariyle Hazine hesaplarına intikal eden toplam tutarın 28,5 milyar dolara ulaştığı belirtildi.

1995 yılından bugüne kadar gerçekleştirilen özelleştirme uygulamaları sonucunda elde edilen' satış gelirleri, temettü gelirleri ve diğer gelirlerle birlikte, nakit olmak üzere, toplam 41,5 milyar dolar kaynak sağlandığı belirtilen açıklamada, aynı dönemde nakit olarak 39,8 milyar dolar kullanım gerçekleştirildiği kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu tutarın yüzde 99'unun Hazineye ve kapsamdaki kuruluşlara (sermaye iştiraki, borç, personel ödemeleri) aktarma ile borç geri ödemeleri şeklinde kullanıldığı ifade edilirken, özelleştirme uygulamaları neticesinde gider ve masraf olarak tanımlanabilecek danışmanlık, ilan, reklam ve diğer giderlerin ise kullanımların yüzde 1'ini oluşturduğu bildirildi.
Dünya 06/07/2010

Şamlı RES için finansmanın akreditifi açıldı


24 megavatlık ek kapasite projesinin 24,8 milyon euroluk kredisinin, açılmış olan akreditif ile aktive olduğu kaydedildi.
İSTANBUL- Aksa Enerji Üretim A.Ş. altında konsolide olan Baki Elektrik Üretim Ltd. Şirketi ile Commerzbank A.G. arasında Şamlı Rüzgar Enerjisi Santrali'nin 24 megavatlık ek kapasite projesinin finansmanının akreditifinin açıldığını duyurdu.

Aksa Enerji Üretim A.Ş'nin, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, projenin 15 yıl vadeli ve 24 milyon 846 bin 684 euro tutarındaki kredisinin, açılmış olan akreditif ile aktive olduğu kaydedildi.

Aksa Enerji Üretim A.Ş. altında konsolide olan Baki Elektrik Üretim Ltd. Şirketi ile Commerzbank A.G. arasında Şamlı Rüzgar Enerjisi Santrali'nin 24 megavatlık ek kapasite projesinin finansmanının akreditifi açıldığını dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Halen 90 megavat kurulu kapasite ile 2008 yılından beri faaliyette olan Şamlı Rüzgar enerjisi santrali yine Vestas firmasından temin edilen 13 adet V80 model 1,8 megavat gücündeki türbinler ile toplam 113,4 megavat kapasiteye ulaşmış olacaktır.

İnşaat çalışmalarına başlanan ek yatırımda türbinlerin montajının ve devreye alınmasının 2010 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanmıştır. 2011 yılından itibaren ilave 76 milyon kilovat saat üretim ile toplam 340 milyon kilovat saat elektrik üretiminin gerçekleşmesi hedeflenmektedir. Bu üretimle yaklaşık 100 bin konutun elektrik ihtiyacının karşılanması ve yıllık 200 bin ton karbondioksit salınımının engellenmesi beklenmektedir."
Dünya 06/07/2010

Akmerkez GYO yüzde 35 kiralarını düşürecek


Akmerkez Ticaret Merkezi'ndeki mevcut kiracıları arasından ihtiyari olarak belirlenecek olanlara, yüzde 35 indirim yapılacak.
İSTANBUL - Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş, Akmerkez Ticaret Merkezi'ndeki mevcut kiracıları arasından ihtiyari olarak belirlenecek olanlara, yüzde 35 oranında indirim yapılmasına karar verildiğini bildirdi.

Akmerkez Gayrimenkul'ün Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında, Yönetim Kurulunun bugün aldığı karara yer verildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

"Finansal piyasalarda devam etmekte olan olumsuz gelişmelerin gayrimenkul piyasasındaki etkilerinin değerlendirilmesi neticesinde; Akmerkez Ticaret Merkezi'ndeki mevcut kiracılarımızdan, münhasıran kira bedellerini kira sözleşmelerinde öngörülen süre ve esaslar dahilinde gecikmeksizin muntazam ödeyen ve Şirketimiz ile hukuki uyuşmazlık içerisinde bulunmayan kiracılarımız arasından Şirketimiz tarafından ihtiyari olarak belirlenecek olan kiracılarımıza 01-31 Temmuz 2010 tarihleri arasındaki kira dönemleri ile sınırlı olarak uygulanmak kaydı ile; kira sözleşmelerinde öngörülen ödeme tarihindeki dolar kurları üzerinden yüzde 35 oranında (ve 1 ABD Doları = 1,1 TL altında kalmamak ve belirlenen dolar kurunun kira bedellerinin tenzili ve/veya kira sözleşmesinin uyarlanması olarak değerlendirilmemesi kaydı ile) indirim yapılmasına, kira bedellerinin bu şekilde tespit edilmek suretiyle kiracılarımızdan tahsil edilmesine karar verilmiştir."
Dünya 06/07/2010

Zorlu Enerji, TransAtlantic ile hisse satış sözleşmesi imzaladı


Amity Oil International Şirketi ile Zorlu Petrogas şirketi hisselerinin, TransAtlantic Worldwide Ltd.'e devri amacıyla hisse satış sözleşmesi imzalandı.
İSTANBUL - Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin petrol, doğal gaz arama ve üretim faaliyetlerinde bulunan yüzde 100 iştiraki Amity Oil International Pty Ltd. Şirketi ile Zorlu Petrogas Petrol Gaz ve Petrokimya Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. şirketi'nin tüm hisselerinin TransAtlantic Worldwide Ltd.'e devri amacıyla hisse satış sözleşmesi imzaladığı bildirildi.

Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş'nin, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, "Hisse Satış Sözleşmesinin imzalanmasının akabinde, yüzde 73'üne sahip olduğumuz Zorlu Petrogas Petrol Gaz ve Petrokimya Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin yüzde 99,6'sının Amity Oil International Pty Ltd'ye satışı gerçekleştirilecek olup, ilgili kurumların onayının alınmasını takiben Amity Oil International Pty Ltd. Şirketi'nin tüm hisseleri ve Zorlu Petrogas Petrol Gaz ve Petrokimya Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin yüzde 0,4 hissesi TransAtlantic Worldwide Ltd Şirketi'ne toplam 96,5 milyon USD bedelle devredilecektir" denildi.

Satış bedelinin 50 milyon ABD Dolarının avans olarak alınacağı dile getirilen açıklamada, kalan 46,5 milyon doların ilgili kurumların onayının alınmasının ardından yapılacak hisse devir tarihinde tahsil edileceği belirtildi.
Dünya 06/07/2010

Enflasyon orta vadeli hedeflerle uyumlu


Bakan Babacan, Türkiye ekonomisinde öngörülenin üzerinde bir ekonomik büyüme hızının yakalandığını ve enflasyonun da düşüş içinde olduğunu söyledi.
ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Haziran ayı enflasyon rakamlarına ilişkin olarak, "Bu gelişmeler temel enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrettiğini göstermektedir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Haziran ayı enflasyon rakamlarına ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye ekonomisinde güçlü bir iç talep performansının olduğunu vurgulayan Babacan, ekonomik büyüme hızının yanı sıra fiyatlardaki düşüşe dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon verileri, enflasyondaki düşüş eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. Haziran ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,56 oranında gerilemiş, böylece yıllık tüketici fiyatları enflasyonu Mayıs ayındaki yüzde 9,1 oranındaki seviyesinden 0,73 puan düşerek, yüzde 8,37 olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye ekonomisi 2010 yılında bir yandan güçlü bir iç talep performansı ve öngörülenin üzerinde bir büyüme hızı yakalarken, diğer yandan enflasyon da düşmektedir. Bu son derece olumlu bir gelişmedir.

Haziran ayında, enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan H tanımlı yıllık çekirdek enflasyonunun 0,44 puan düşerek yüzde 4,56 oranına, H tanımlı endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen I tanımlı çekirdek enflasyon göstergesinin ise 0,51 puan düşerek yüzde 4,95 oranına gerilemesi de oldukça olumlu bir gelişmedir."

Enflasyon orta vadeli hedeflerle uyumlu

Çekirdek enflasyon dahil tüm enflasyon verilerinde düşüş olduğunun altını çizen Babacan, "Bu gelişmeler temel enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrettiğini göstermektedir" şeklinde konuştu.

TÜİK, Haziran ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0,56, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) ise yüzde 0,50 gerilediğini açıkladı.

TÜİK'in 2003 baz yıllı verilerine göre, Haziran ayı itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 8,37, ÜFE'de yüzde 7,64 oldu. Altı aylık enflasyon TÜFE'de yüzde 3,59, ÜFE'de yüzde 4,93 düzeyinde gerçekleşti.

Haziran ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,41, üretici fiyatlarında yüzde 4,30 düzeyinde oldu.
Dünya 06/07/2010

Akbank yenilenebilir enerji projesine finansman sağlayacak


Banka ile Türkerler Holding arasında yenilenebilir enerji proje finansmanı kredisi imzalandı.
ANKARA - Akbank ile Türkerler Holding arasında yenilenebilir enerji proje finansmanı kredisi imza töreni Ankara Rixos otelinde yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, böyle bir finansman anlaşmasının global bir krizin etkisinin sürdüğü ortamda yenilenebilir enerji kaynaklarına dönük olmasının memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleyen yapının aynı zamanda nükleer güç santralleriyle ilgili yapıyı da desteklediğinin bilinmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, çünkü bütün bu kaynakların birbirini tamamlayan unsurlar olduğunu, bu konuların beraberce işlenmesi gerektiğini söyledi.

Enerjide arz güvenliğinin önemine işaret eden Yıldız, bu doğrultuda strateji belgesinin hazırlandığını ve hem yerli, hem de yenilenebilir enerji kaynaklarının harekete geçirildiğini ve bu kapsamda bir çok projenin finanse edilmesine ilişkin önemli bir yapı oluştuğunu söyledi.

Türkiye'de siyasi istikrar üzerine kurulu bir yapının enerji sektöründe çok fazla hissedildiğini belirten Yıldız, sektörün siyasi ilişkilerinden siyasi gelişmelerden arındırılmayacak bir konumda olduğunu ifade etti.

Yıldız, "Cumhuriyetin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümünde 2023 yılında yerli kaynakların her birinin kullanıldığı, rüzgarın, HES'lerin güneşin ve yerli kömür kullanıldığı bir ortamın mutlaka Türkiye'nin yaşaması gerekiyor. Bunu mutlaka enerji sektöründe oturtmuş olmamız gerekiyor. Enerji verimliliği konusunda yol haritamızın uygulandığı bir Türkiye'yi görmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Enerji dostu kredilerin artması, ve zaman zaman da bunun süresinin projelere göre artması gerektiğine dikkati çeken Yıldız, bir enerji projesinde kredinin 7 yılla sınırlandırılmış olmasının yatırımcının daha rahat hareket etmesine engel olacağını ifade etti.

Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarında da maden sektöründe, petrol işlerinde de bir takım "çantacı" diye tabir edilen yatırımcılar olduğuna işaret eden Yıldız, "bu kişilerin bundan sonraki süreçte, hem kanuni bazda hem de ikincil mevzuatta, hem de fiili uygulamada biraz rahat edemeyeceklerini söylemek istiyorum" dedi.

Yıldız, bu kapsamda gerçek yatırımcının önünü açan, onların işlerini daha çok kolaylaştıran ama spekülatif kazançlara eğilimi olanların işlerini zorlaştıran bir yapıyı kurduklarını sözlerine ekledi.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş da, 1970'lerden bu yana Türkiye ekonomisinin yılda ortalama yaklaşık yüzde 4 büyüdüğünü buna karşın enerji tüketimindeki büyümenin bunun iki katı olarak yıllık ortalama yüzde 8,4 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Köktaş, düşük senaryoya göre enerji projeksiyonlarına değinerek şunları kaydetti:

"Önümüzdeki 20 yıl içerisinde Türkiye'nin ekonomisinin yıllık ortalama yüzde 4 büyüyeceği,enerji sektörünün ortalama yüzde 6,5 büyüdüğü, kişi başına enerji tüketiminin 8 bin 500 kwh olacağı varsayımına göre: 2030 yılında 713 milyar kilovatsaat elektrik tüketmek zorundayız. Bu şu anlama geliyor. Bizim şu andaki elektrik tüketiminin 3,3,5 katı.

Bütün bunlara baktığımızda bu sektöre yaklaşık olarak 313 milyar lira civarında bir paranın yatırılması gerekiyor. Bu para neyi içeriyor, enerji üretim ve dağıtım özelleştirme büyüklüklerini içeriyor, aynı zamanda yeni yatırımları, üretim ve dağıtım hatlarının yapılmasının, var olanlarını da rehabilite edilmesini içeriyor. Bu büyüklüğün yaklaşık yüzde 20'sini öz kaynak kabul edersek 60 milyar lira öz kaynak eder. Yani önümüzdeki 20 yıl içerisinde iş adamlarımızın, enerji yatırımcıları kendi kaynaklarından 60 milyar lira civarında bir parayı bu sistem, bu sektöre yatırmaları gerekiyor. Yaklaşık 250-255 milyar lira civarında da yabancı kaynak; bu bankalar kaynağı...Bu yerli banka olabilir, yabancı bankalar, diğer sermaye enstrümanları olabilir, bu kaynağı sektöre dahil etmemiz lazım."

Düzenleyici kurum olarak ikincil mevzuatı öngörülebilirliği yüksek, riskleri minimize eden ve yerli ve yabancı yatırımcıları sektöre dahil eden bir anlayış içerisinde olduklarını vurgulayan Köktaş, finansman altyapısını da kolaylaştırmak istediklerini söyledi.

Yabancı kaynaklardan da finansman elde edebilmek için yatırımcıların projelerini uluslararası standartlara göre hazırlamak zorunda olduğuna işaret eden Köktaş, düzenleyici kurumun düzenleme alt yapısını uluslararası standartlara ve öngörülebilirliği yüksek olan bir piyasaya yapısına göre düzenlemesi gerektiğini,yerli bankaların da hem kredi, sendikasyonal anlamda hem de sermaye piyasaları enstrümanları anlamında uluslararası piyasalara kaynak temin edecek yapıyı oluşturmak zorunda olduğunu kaydetti.

Yüzde 40-45 gibi oranlarda öz kaynakla proje finansman modeli örneğinin dünyada olmadığını belirten Köktaş, maksimum yüzde 20'yi geçmeyecek bir öz kaynak oranıyla projelerin finanse edilebilir olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker

Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker de Türkiye enerji sektörüne, özellikle yenilenebilir, ucuz ve yerli kaynakların kullanılmasına dönük rüzgar, hidroelektrik santrali, jeotermal ve güneş enerjisinden elektrik üretme noktasında katkı sağlamak için çalışmalarını ısrarlı bir şekilde sürdürdüklerini söyledi.

Türker, bu kapsamda Kayabeyi Barajı ve Akıncı Hidroelektrik santrali ile yaya regülatörü ve hidroelektrik santrali yapımı için toplam 16 projede 640 megavatlık bir kapasite ile sektöre katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade etti..

Türkerler'in enerji yatırımının kapsamı

Anlaşmaya göre, Akbank, Türkerler Holding, Pelin Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret Anonim Şirketine 90 milyon dolar, Egeli Enerji Yatırım Üretim İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketine 11 milyon dolar olmak üzere toplam 101 milyon dolarlık proje finansmanı kredisi tahsis etti. Söz konusu projelerin toplam yatırım tutarı 146 milyon dolar olarak öngörülürken, 45 milyon dolarlık kısmı Türkerler Holding öz kaynakları ile karşılanacak. Toplam 12 yıl vadeli olarak kullanılacak krediler Ardahan ili Çıldır ilçesi sınırları içerisindeki Kura Nehri üzerinde yapımına başlanan "Kayabeyi Barajı ve Akıncı Hidroelektrik Santrali Projesi" ile Artvin ili Murgul ilçesi sınırları içerisindeki Murgul Deresi üzerinde yapımına başlanan "Yayla Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali Projesi" finansmanında değerlendirilecek.
Dünya 06/07/2010

HES özelleştirmeleri onaylandı


RK, 18 grup olarak özelleştirme ihalesi yapılan hidroelektrik santrallerinin devredilmesine izin verdi.

ANKARA - Rekabet Kurulu, Elektrik Üretim Anonim Şirketine (EÜAŞ) ait, 18 grup olarak özelleştirme ihalesi yapılan hidroelektrik (HES) santrallerinin devredilmesine izin verdi.

Rekabet Kurulu'nun 5 Temmuz tarihli kararına göre, Kurul, söz konusu HES'lerin özelleştirme ihalelerinde en yüksek 3 teklifi veren şirketten herhangi biri tarafından devralınması işleminin, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 7. maddesi ve 1998/4 sayılı Tebliğ kapsamında olduğuna, ancak aynı tebliğin 5. maddesinde öngörülen pazar payları ve ciro eşiklerinin aşılmaması nedeniyle izne tabi olmadığına karar verdi.

Kurul, Kayaköy, Kovada 1 ve Kovada 2, Devre, İvriz HES'lerinin özelleştirme ihalelerinde en yüksek 3 teklif sahibinden biri olan "Batıçim Enerji Elektrik Üretim A.Ş." tarafından devralınması işleminin ise izne tabi olduğuna, bununla birlikte muhtemel devralma işlemi sonucunda, ilgili pazarda hakim durum yaratılmasının veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesinin ve böylece ilgili pazarda rekabetin önemli bildirim konusu işleme izin verilmesinde sakınca bulunmadığına karar verdi.

Rekabet Kurulunun özelleştirmelerini onayladığı EÜAŞ'ye ait 18 gruptaki HES'ler şöyle:

-Işıklar-Visera,

-İznik Dereköy, İnegöl, Cerrah, Mustafakemalpaşa-Suçtu,

-Haraklı-Hendek, Pazarköy-Akyazı ve Bozüyük,

-Kayaköy,

-Kovada 1 ve Kovada 2,

-Turunçova-Finike,

-Anamur, Bozyazı, Mut-Derinçay, Silifke, Zeyne,

-Bozkır, Ermenek, Göksu,

-Devre, İvriz,

-Kayadibi,

-Bünyan, Çamardı, Pınarbaşı ve Sızır,

-Değirmendere, Karaçay, Kuzuculu,

-Kernek, Erkenek, Besni ve Derme,

-Bayburt-Çemişgezek, Girlevik,

-Çağ Çağ, Otluca, Uludere,

-Adilcevaz, Ahlat, Malazgirt, Varto-Sönmez,

-Engil-Erciş, Hoşap, Koçköprü,

-Arpaçay-Telek, Kiti HES'leri.
Dünya 06/07/2010

TMSF, 18.6 milyar dolar tahsilat yaptı


TMSF, 6 milyar 805 milyon dolar diğer kurum ve kuruluşlara, 9 milyar 692 milyon dolar Hazine Müsteşarlığı'na aktardı.
İSTANBUL - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, TMSF'nin bugüne kadar 18 milyar 657 milyon dolar tutarında tahsilat sağladığını bildirdi.

Gül, TMSF'nin 2009 yılına ilişkin faaliyet raporundaki yazılı mesajında, TMSF faaliyetlerinin önemli bir kısmını oluşturan çözümleme faaliyetleri kapsamında bugün kadar 18 milyar 657 milyon dolar tutarında tahsilat sağlandığı, 6 milyar 805 milyon dolar diğer kurum ve kuruluşlara, 9 milyar 692 milyon dolar Hazine Müsteşarlığı'na aktarıldığını belirtti.

Fona devredilen 4 banka hakim ortağı ile yapılan protokoller kapsamında nakit borçların tahsil edildiğini, halen 4 banka hakim ortağının Fona olan borcunun protokoller kapsamında takip edildiğini bildiren Gül, şunları kaydetti:

''Diğer hakim ortaklardan olan alacakların tahsili amacıyla gerekli çalışmalar ise sürdürülmektedir. Etkinlik, hesap verebilirlik ve şeffaflık prensiplerine bağlı bir şekilde yapılan çalışmalarla, TMSF'ye devredilen bankaların çözümlenmesi, kamu kaynağının geri kazanılması, mevduat sigortacılığında uluslararası standartla ulaşılması ve stratejik yönetim anlayışıyla TMSF'nin kurumsallaştırılması açısından önemli aşamalar kaydedilmiştir. Geçmişteki deneyimlerle Fon, finansal istikrara katkı sağlamak adına stratejik hedeflerine uygun olarak çalışmalarını sürdürmektedir.''
Dünya 06/07/2010

Vakıfbank, Merit Otel'i satışa çıkardı

Eski Mersin Merit Otel, 21 milyon lira peşin bedel üzerinden satılacak.
ANKARA - Vakıfbank, Mersin'de bulunan Taksim Internatıonal Mersin Otel'i (eski Mersin Merit Otel) satışa çıkardı.

Buna göre Mersin'in Akdeniz İlçesi Mahmudiye Mahallesi Kuva-i Milliye Caddesi numara 107 adresinde bulunan ve 1 parselde kayıtlı, 81 adet bağımsız bölümlü 22 bin 556 metrekare kapalı alanlı, eski Mersin Merit Oteli'i, 21 milyon lira peşin bedel üzerinden satılacak.

İhalede ilk teklif alma toplantısı 10 Temmuz 2010 tarihinde mesai bitimine kadar olacak.

Daha sonra müteakip teklifler her ayın 10'u, 20'si ve 30'una kadar verilecek ve teklifler belirtilen tarihlerden sonra açılarak değerlendirmeye alınacak.

Söz konusu ihalede teklifler kapalı zarf usulü ile verilecek.

Peşin alımlarda herhangi bir indirim yapılmayacak.
Dünya 06/07/2010

Yapı Kredi'den 'Çınar Mortgage Paketi'


Çınar Mortgage Paketi'ni alanlar Yuvam Sigortası'nda yüzde 10 indirime ve 40 liraya varan Worldpuan kazanma fırsatına sahip oluyor.
İSTANBUL - Yapı Kredi, konut sahibi olmak isteyen müşterileri için ihtiyaç duyabilecekleri tüm bankacılık ürün ve hizmetlerini "Çınar Mortgage Paketi" adı altında topladığını duyurdu.

Yapı Kredi Bankası tarafından yapılan açıklamada, Çınar Mortgage Paketi'ni alanların Yuvam Sigortası'nda yüzde 10 indirime ve 40 liraya varan Worldpuan kazanma fırsatına sahip olduğu belirtildi.

Yapı Kredi Yayınları'nda yüzde 25 indirim ve 3 ay ücretsiz Digiturk Giriş Paketi üyeliği ayrıcalığını da sunan Çınar Mortgage Paketi ile ayrıca Medline Acil Sağlık Hizmeti'nden de ücretsiz olarak yararlanılabildiği kaydedildi.

Açıklamada, Çınar Mortgage Paketi hakkında detaylı bilgiye Yapı Kredi şubelerinden, "444 0 445" No'lu Yapı Kredi Mortgage Hattından veya "www.yapikredimortgage.com" adresinden ulaşılabileceği bildirildi.
Dünya 06/07/2010

Borsada yabancıların payı azaldı


Yabancı yatırımcıların payı önceki haftaya göre azalarak yüzde 66.03'e geriledi.
İSTANBUL - Yabancı yatırımcıların İstanbul Menkul Kıymetler Borsasındaki (İMKB) payı, önceki haftaya göre azalarak yüzde 66,03'e geriledi.

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 2 Temmuz 2010 tarihinde yabancıların hisse adedi bakımından borsadaki payı yüzde 52,23 olurken, piyasa değeri açısından payı ise yüzde 66,03 olarak gerçekleşti.

Yabancılar, bu tarih itibariyle 15 milyar 424 milyon 384 bin 977 adet hisse ile toplam 88 milyar 259 milyon 281 bin 519 lira tutarında piyasa değerini ellerinde bulundurdu.

Yabancıların 25 Haziran 2010 tarihinde İMKB'deki payı yüzde 66,16 seviyesindeydi.
Dünya 06/07/2010

Askerlik belgesi sahte çıktı BDDK’nın da başına dert açtı

Vakıfbank Baş Hukuk Danışmanı Ömer Elmas’ın askerlik belgesinin sahte çıkması üzerine savcılık, banka yöneticilerinin yanı sıra BDDK yönetimini de sorumlu tuttu. Müfettiş raporuna karşın önce iş akdi feshedilen, 1.5 ay sonra da müdür yardımcılığına atanan Elmas’ın bu atamasını onaylayan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ve 6 BDDK üyesi de sorumlu görüldü.


ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, Vakıfbank yöneticileriyle birlikte Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yöneticilerinin de bulunduğu 11 kişi hakkında soruşturma başlattı. Bunun nedeni ise, Vakıfbank’ta Baş Hukuk Danışmanı ve Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmış Ömer Elmas hakkındaki iddialar oldu. İddialara göre, Ömer Elmas Vakıfbank’ta Baş Hukuk Danışmanı olarak atanırken sahte askerlik belgesi düzenleyip verdi. Müfettiş raporu, iş akdi feshi gibi bir dizi olaydan 1.5 ay sonra, bankaya genel müdür yardımcısı olarak geri dönen Elmas’ın atamasını onaylayan BDDK üyeleri de bu işten sorumlu tutuldu.
Vakıfbank’ın eski genel müdürü Bilal Karaman ve yeni genel müdürü Süleyman Kalkan’ın yanı sıra BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ve ve 6 yönetim kurulu üyesi hakkında, soruşturma açılmasına neden gelişmeler şöyle:
Sahte askerlik belgesi
Zeki Sayın’ın Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dönemde, Ziraat Bankası’nda Baş Hukuk Danışmalığı yapan, o zaman 28 yaşında olan avukat Elmas, bir iddiaya göre kovulduktan sonra yine Sayın’ın referansıyla 29 Mayıs 2006’da Vakıfbank’ta çalışmaya başladı. Banka personel yönetmeliği uyarınca Elmas’ın işe başladıktan sonra bankaya ibraz ettiği askerlik durum belgesinde resmi imza, mühür veya kaşenin bulunmadığı, alındığı makama ilişkin bir açıklamanın yer almadığı saptandı.
İş akdi feshedildi
Banka müfettişi tarafından hazırlanan rapor üzerine, Vakıfbank Yönetim Kurulu, 7 Ekim 2008’de iş akdini oy çokluğuyla feshetti. Raporda, şu ifadeler yer alıyordu: “İşe başlamak için gerekli belgeleri zamanında tamamlayıp İK başkanlığına vermeyen, askerlik görevini henüz yerine getirmemiş olan, askerlik görevi ile ilgili kendisi tarafından düzenlenen ve geçerliliği olmayan belgeyi bankaya ibraz eden Elmas’ın tazminatının ödenerek, iş akdinin feshedilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır.”
Önlenemez yükseliş
Fakat Elmas, baş hukuk danışmanı olarak iş akdi feshedilmesinden 45 gün sonra terfi ederek, bu kez aynı bankaya genel müdür yardımcısı olarak atandı. Yönetim kurulunun atama kararı ertesi gün onay için BDDK’ya gönderildi. Çünkü kamu bankası olarak Vakıfbank’ta genel müdür yardımcılığına atanan kişilerin göreve başlayabilmesi için BDDK onayı gerekiyordu. BDDK da, bu kararı oy çokluğuyla onadı. Elmas da 5 Ocak 2009 itibariyle Vakıfbank’ta yeni görevine başladı.

Raporun gereğini yapanlar sürüldü

ÖMER Elmas hakkında, daha önce “Böyle terfi görülmedi, sahte belgeli genel müdür yardımcısı” başlık bir haber çıkmış olmasına karşın, aradan geçen 1.5 yıllık sürede hiçbir soruşturma gündeme gelmedi. Geçen yıl mart yapılan genel kurulda, Elmas’ın iş akdinin feshine neden olan raporun hazırlayıcısı Teftiş Kurulu Başkanı Yakup Şimşek, Erzurum Bölge Müdürlüğü’ne atandı. Raporun gereğini yapan genel müdür Bilal Karaman da yönetim dışı kaldı.

Kimler hakkında soruşturma açıldı

ÖMER Elmas (Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı), Tevfik Bilgin (BDDK Başkanı), Bilal Karaman (Vakıfbank eski Genel Müdürü), Yusuf Beyazıt (eski Yönetim Kurulu Başkanı), Süleyman Kalkan (Vakıfbank Genel Müdürü), BDDK yönetim kurulu üyeleri Ahmet Bilgin, Hüseyin Al, Erol Berktaş, Mustafa Akın, Muttalip Ünal ve Selim Servet Taşdemir.

1.5 ay inceledi ancak çay içmeye çağırmadı

ÖMER Elmas’ın Vakıfbank’a Genel Müdür Yardımcısı olarak atanmasına ilişkin savcılık soruşturması, BDDK’nın banka genel müdür ve yardımcılarını ‘çay içmeye çağırma’ yönündeki uygulamasını hatırlattı. Bankacılık Kanunu’na göre, yapılan atamaları bir hafta içinde onaylaması ya da reddetmesi gereken BDDK’nın Ömer Elmas’a ilişkin kararda süreyi uzattığı dikkat çekti. Vakıfbank Genel Müdürlüğü’ne yazı yazarak incelemenin uzayacağını bildiren BDDK, 1.5 aylık incelemenin ardından oy çokluğu ile karar aldı. Şimdi bu karar yüzünden hakkında soruşturma başlatılan BDDK, 27 Mayıs’tan bu yana yüzyüze görüşmeler yapıyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bu uygulamaya neden başladıklarını anlatırken, şöyle demişti: “Atama yapılacak genel müdür ve genel müdür yardımcılarını bizzat ben ve gerekli göreceğim bürokratlarım tarafından Ankara’da konuk etmek, onlara çay ikram etmek, onlarla konuşmak istiyoruz. Çünkü CV üzerinden değerlendirme yeterli olmayabiliyor. Biz yüz yüze konuşmak istiyoruz.”
Hürriyet 06/07/2010

Dede, Botan Çayı buzu sattı, torunlar otellere yüklendi


1950’lerde Siirt’te Botan Çayı’ndan buz çıkarıp satan, 1970’lerde de Perşembe Pazarı ve Talimhane’de ticarete başlayan Haşim Öztanık’ın oğulları ve torunları otelcilik ve demir-çelik ticaretinde hızlı büyüdü. Grubun otellerinde toplam yatak kapasitesi 2 bin 500’e ulaştı.


60 yıl önce Siirt’te Botan Çayı’nın buzunu ticari bir meta yapmayı başaran Haşim Öztanık’ın 1970’lerde Perşembe Pazarı ve Talimhane’ye taşıdığı ticaret büyüdü, ailesinin ikinci ve üçüncü kuşağının da doğru adımlarıyla bugün İstanbul ve Bodrum’da 2 bin 500 yatak kapasitesine sahip bir otelcilik grubuna dönüştü. Aile, ikinci iş kolu demir çelik ticaretinde de yılda ortalama 150 bin tonluk ithalatla iddiasını sürdürüyor. Son olarak Zincirlikuyu’da Yapı Kredi Sigorta’nın binasını satın alan ve butik otele dönüştüren ailenin üçüncü kuşak temsilcisi İsmet Öztanık, Anadolu yakasında da bir otel planladıklarını belirtiyor ve şöyle başlıyor anlatmaya:
Dedem iyi tüccardı
“Dedemiz Haşim Bey, bundan 60 yıl önce Siirt’te yerel idareyle Botan Çayı’nın buzunu satmak için anlaşmış ve kente buz satmış. Evlerde buzdolabı yok, dedem Siirt’te buz ticareti yapmış. Buzlar küplerle toprak altına gömülürmüş. Aslında bizim Siirtlilere ticaret bakımından ‘Doğunun Musevileri’ derler ya dedem Siirt’ten çıktıktan sonra da iyi tüccar olduğunu kanıtlamış bir şahsiyet. 80 yaşına kadar yaşadı, hep çalıştı. Bize de çok şey öğretti. İstanbul’a geldiğinde ticaret için Perşembe Pazarı’nı, Talimhane’yi seçmesi, aile ikameti için de Levent’i tercih etmesi başlıbaşına uzak görüşlü olduğunun kanıtı.”
Perşembe Pazarı
Dedesinin, Siirt’te ana işi büyükbaş hayvan ticaretiyle büyüdüğünü daha sonra da işini İstanbul’a taşıdığını anlatan İsmet Öztanık, şöyle devam ediyor: “1970’lerin başında İstanbul’a gelmişler ve et süt ürünleri üzerine marketçilik yapmaya, bir taraftan da Perşembe Pazarı’nda demir çelik ticaretine başlamışlar. Özmetal firmamızla halen sac levha ithal ediyoruz. Yılda 150 bin ton ithalatımız oluyor. 1991’de Taksim’de bugünkü Golden Age Oteli’mizin binasını satın alıp otelciliğe adım atmışlar.”
Taksim’de 624 oda
İsmet Öztanık, “O dönemde talimhane yedek parçacıların mekanıydı. Biz de oto yedek parça ticareti yaptık. Golden Age 80 odayla başladı, şu anda 181 oda. Taksim’de Lion Otel de dahil 4 otelde 624 oda ve 1250 yatağımız var. Ayrıca Bodrum Yalıkavak’ta da Golden Age ve Cyristal otelimiz var. Orada da 1050 yatağa ulaştık. Bu otellerimiz ‘her şey dahil’ konseptiyle çalışıyor, yabancı ağırlıklı hizmet veriyor. Son açtığımız otel Zincirlikuyu Avantgarde oldu. Toplamda 2 bin 500 yatak kapasiteli bir otelcilik grubu haline geldik.”

Kozyatağı’na otel yatırımı düşünüyoruz

İSMET Öztanık; dedesi, babası ve amcalarının çok sayıda gayrimenkul yatırımı yaptıklarını da belirtiyor, bu gayrimenkullerin değerlendirilmesiyle ilgili projeler geliştirdiklerini söylüyor. Öztanık, “Avantgarde tutarsa Kozyatağı’ndaki arazimize de bu markayı taşırız. Levent içinde gayrimenkullerimiz var. Selimpaşa’da 120 dönüm yerimiz var. Silivri’de, 450 dönümlük yerimiz var. Dilovası’nda lojistik depolar geliştiriyoruz. Otellerimizde 600, demir çelik ve antrepo işimizde de 50 kişi çalışıyor. Grubumuzun yönetim kurulu babam Lütfi Bey, amcalarım Seydan ve Ceylan Bey’den oluşuyor. Bir amcam daha var ama o bizden ayrı.”

Avantgarde 25 milyon dolarlık yatırım oldu

İSMET Öztanık, 1.5 yıllık bir restorasyonla tamamladıkları Zincirlikuyu Avantgarde Otel’in öyküsünü de şöyle özetliyor: “Bina Yapı Kredi Sigorta’nındı. 16 milyon 750 bin dolara aldık. Butik otele dönüştürmek için ciddi yatırım yaptık. Toplamda 25 milyon dolarlık bir yatırım oldu. Burada 84 odamız var. 30 metrekareden 70 metrekareye kadar 5 farklı oda tipi geliştirdik. 1000 metrekarelik bir spa da yaptık. Büyükdere’deki iş hacmi nedeniyle bu yatırımı yaptık. Burası İstanbul’un en çok önünden geçilen mekanı. ”

Gemi inşa sanayii yeni pazarlar arıyor

İSTANBUL Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, Afrika, Ortadoğu ve Arap ülkelerinin cazip pazarlar olduğunu ayrıca Rusya’ya da yoğunlaşacaklarını bildirdi. Bayrak, yazılı açıklamasında, gemi inşaat sektörüne teşvik getirilmesi gerektiğine işaret etti. Sektörün daha önce gümrüksüz ithalat yapma imkanı bulunduğunu, ancak bunun Avrupa Birliği uyum mevzuatı kapsamında 2008’de kaldırıldığını hatırlatan Bayrak, yatırım indiriminin de aşamalı olarak geri çekildiğini ifade etti. Bayrak, siparişe göre mega yat üretiminde dünyada ilk 4 ülke arasında olduklarına dikkati çekti, “Krizin etkisiyle siparişlerde iptaller yaşandı. 2008’de 2.6 milyar dolarlık ihracat yapılırken, 2009’da ihracatımız 1.8 milyar dolara düştü. 2010 yılı ilk 5 ayda 455 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi” dedi.

Johannesburg’da kupa bitecek, Türkler moda çıkarması yapacak

2010 Futbol Dünya Kupası’nın hemen ardından Johannesburg’ta “the Fashionist” Türk Moda Fuarı düzenlenecek. Türkel Fuarcılık tarafından 15-17 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek fuarın tanıtım reklamları Johannesburg, Durban, Cape Town sokaklarını süslüyor. 17 Temmuz’a kadar sürecek tanıtımla maçlar için ülkeye gelen işadamlarının da dikkati çekiliyor. Johannesburg Sandton Convention Centre’da gerçekleşecek fuarda, Bay-bayan-çocuk hazırgiyim, triko-örme, mayo, iç giyim, aksesuar, kumaş vb. ürünler sergilenecek. Defilelerde Güney Afrikalı mankenler görev alacak. G. Afrika’da Ocak Şubat ayları yaz, Haziran Temmuz ayları kış olduğu için Türk üreticilere yeni fırsatlar bulunuyor.

ABD’de ‘evde sağlık testi’ üretti, ödül aldı

ABD’de kurduğu Confirm BioSciences (teşhis medikal) şirketinde evde uygulanan uyuşturucu kullanımını belirleme ve sağlık test setini üreten Zeynep Ilgaz Pala (37), San Diego’da “Ekonomiyi Etkileyen Güçler-Yeni Nesil 2010” ödülüne layık görüldü. Ilgaz, San Diego’nun 45 yaş altındaki pazar liderlerini ve girişimcilerini belirlemek üzere düzenlenen yarışmaya yüzlerce kişinin katıldığını, seçilen 20 kişi arasında tek kadının kendisi olduğunu belirtti. Şirketinin ürünleri arasında yer alan saçtan uyuşturucu ve tükürükten kurşun testi kitlerinin ABB’de çok ilgi gördüğünü anlatan Zeynep Ilgaz Pala, şu bilgiyi verdi: “Eşim Serhat Pala ile çalışıyoruz. Serhat, Test Country ‘Test Ülkesi’ şirketinin kurucusudur. Ucuz, basit, sonucu kesin gösteren kitler ürettik. Ürünlerimiz, Avrupa, Asya, G. Amerika ve Avusturalya’da da satılmaya başlandı.”
Hürriyet 06/07/2010

Belçikalı KBC Bank tahvil ve sigorta şirketi satıyor

BELÇİKA’nın KBC Bankası, ana işkolu bankacılığa odaklanmak amacıyla sigorta şirketi Secura NV’yi Avustrulyalı sigorta şirketi QBE’ye 267 milyon Euro’ya sattacağını ve Japon Daiwa Capital’e de 1 milyar dolarlık (800 milyon Euro) hisse senedine dönüştürülebilir tahvil sattığını duyurdu. Avrupa’nın sigorta pazarının büyük oyuncularından biri olan KBC Belçika hükümetinin desteğinin ardından Avrupa Komisyonu tarafından istenmeyen varlıklarını satmaya zorlanmıştı. Japon Daiwa Capital’e bono satışı ise KBC’nin uluslararası piyasalarda satışa sunduğu tahvilleri kapsarken bunun 800 milyon dolarlık bölümü satış için 200 milyon dolarlık bölümü de personel, bilişim altyapısı ve diğer varlıklar için ayrıldı.
Hürriyet 06/07/2010
Dünyanın en büyük 1000 bankasının 15’i Türkiye’den

The Banker dergisinin her yıl hazırladığı “Dünyanın En Büyük 1000 Bankası” listesi yayımladı. Derginin temmuz sayısında yer alan listeye Türkiye’den 15 banka girdi

İş Bankası, pek çok Avrupa ve Türk bankasını geride bırakarak The Banker’ın listesinde 103’üncü sırada yer aldı. Akbank 110’uncu, Garanti Bankası 117’nci, Ziraat Bankası ise 131’inci sıradan listeye girdi. Listede yer alan diğer Türk bankaları ise Yapı Kredi, Vakıfbank, Halkbank, Finansbank, Denizbank, Fortis, Banka Asya, TEB, Şekerbank, Anadolubank ve Tekstilbank oldu. Listenin ilk sıradasında Bank of America bulunuyor.

JP?Morgan ikinci sıraya geriledi
Bank of America, geçen yıl listenin ikinci sırasındaydı. Geçen yıl listenin ilk sırasında bulunan JP Morgan ise bu yıl ikinci sıraya geriledi.
Listede Citigroup 3’ncü, Royal Bank of Scotland 4’üncü, HSBC 5’inci ve Wells Fargo 6’ncı sıradaki yerini korudu. Geçen yıl listenin 8’inci sırasında bulunan ICBC 7’nci, 14’üncü sıradaki BNP 8’inci, 10’uncu sıradaki Banco Santander 9’uncu sıraya çıktı.
Milliyet 06/07/2010

Akbank’tan Türkerler’e iki HES için 101 milyon dolar kredi

Akbank, Türkerler Holding’e yenilenebilir enerji üretiminde kullanılmak üzere toplam 101 milyon dolar kredi tahsisi yaptığını açıkladı

Türkerler Holding’in Akbank’tan aldığı kredinin imza törenine (soldan sağa) Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli katıldı.

Türkerler Holding’e açılan 101 milyon dolarlık kredinin 90 milyon dolarının Pelin Enerji, 11 milyon dolarının da Egeli Enerji şirketine tahsis edildiği bildirildi. Ankara’da imzalanan kredi anlaşmasının imza törenine Enerji Bakanı Taner Yıldız, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker ve Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli katıldı.
Türkerler Holding’in söz konusu projelerinin toplam yatırım tutarının 146 milyon dolar olarak öngörüldüğü ve kredi dışında kalan 45 milyon dolarlık bölümün de holdingin özkaynakları ile karşılanacağı belirtilirken, toplam 12 yıl vadeli olarak kullanılacak kredilerin Ardahan’ın Çıldır ilçesi sınırları içerisindeki Kura Nehri üzerinde yapımına başlanan “Kayabeyi Barajı ve Akıncı Hidroelektrik Santrali Projesi” ile Artvin’in Murgul ilçesi sınırları içerisindeki Murgul Deresi üzerinde yapımına başlanan “Yayla Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali Projesi” finansmanında değerlendirileceği açıklandı.
Kredi anlaşmasına konu olan Kayabeyi Projesi kapsamında, 77.5 MW gücünde tesis edilecek hidroelektrik santralinin (HES) her yıl ortalama 340.3 GWh, Yayla Projesi kapsamında 5.10 MW gücünde tesis edilecek HES’in ise her yıl ortalama 22 GWh elektrik üretmesi planlanıyor.
Yenilenebilir enerjide büyümeyi planladıklarını anlatan Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, “Toplam 16 projede 640 MW’lık bir kapasite ile sektörümüze katkıda bulunma çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli, enerji sektöründeki yatırımları desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.

‘Kerkük-Yumurtalık 1-2 güne düzeltilecek’
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, patlamayla zarar gören Kerkük-Yumurtalık boru hattındaki sorunun 1-2 gün içerisinde giderileceğini ve petrol sevkiyatının devam edeceğini bildirdi.
Akbank ile Türkerler Holding arasındaki yenilenebilir enerji proje finansmanı kredisi imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Midyat-İdil civarında Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru hattında patlama olduğunu, bu patlama nedeniyle yaklaşık 5-6 bin varil civarında petrol sevkiyatının yapılamadığını söyledi.
Cumartesi gecesi saat 20.15 civarında olan patlamadan sonra çıkan yangının pazar günü sabaha karşı söndürüldüğünü belirten Yıldız, güvenlik güçlerinin yardımıyla bölgede soğutma çalışmalarının yapıldığını ifade etti. Yıldız, “Ekipler orada çalışıp bunun tamir edilmesi için çalışıyor. Zannediyorum 1-2 gün içerisinde onu toparlamış olacağız” dedi.
Yıldız, nükleer santrala ilişkin hükümetler arası anlaşmanın bu hafta ya da gelecek haftanın başında TBMM Genel Kurulu’na geleceğini de kaydetti.

Temiz enerji
Yıldız dün ayrıca, uluslararası nükleer ve yenilenebilir enerji kaynakları konferansında konuşma yaptı. Nükleer santralın yaklaşık 515 bin tane parçayla yan sanayinin gelişmesini de sağlayacağını dile getiren Yıldız, “Nükleer ve yenilenebilir enerji, her ikisi de temiz enerjidir. Yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleyenler, nükleeri de destekler” dedi.
Milliyet 06/07/2010

Fener hisselerinde transfer yükselişi

Fenerbahçe Sportif’in borsada işlem gören hisseleri dün yüzde 11.17 değer kazandı
Alman futbolcu Miroslav Klose’yi transfer edeceği söylentisi nedeniyle yükseldiği belirtilen Fenerbahçe Sportif, 101 milyon 884 bin 987 liralık işlem hacmiyle dün en fazla işlem gören hisse senedi oldu.
Milliyet 06/07/2010

BP’ye Libya da talip

Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısı nedeniyle finansal açıdan zor günler yaşayan BP’nin birimleri için her gün yeni bir talip çıkıyor

Çinli CNOOC ve Körfez’den yatırımcıların BP’nin bazı birimleriyle ilgilendiği haberlerinin ardından bu kez de Libya’nın devreye girebileceği belirtildi. Dow Jones haber ajansın Libya devlet petrol şirketinin yönetim kurulu başkanı Şükrü Ganem’in “BP hisselerinin fiyatı yarı yarıya düştü, bu yüzden ilgi çekiyor. Libya Yatırım İdaresi’ne bu konuda tavsiyede bulunacağım” dedi. Öte yandan dün BP yönetimi yaptığı yazılı açıklamada Meksika Körfezi’nde yaşanan felaketin şirkete 3 milyar dolardan fazla maliyetinin olduğunu bildirdi.
Milliyet 06/07/2010

Carrefour Asya’da üç ülkede operasyonlarını satabilir
Dünyanın en büyük ikinci perakende grubu Fransız Carrefour, Asya’daki üç ülkede faaliyetlerini elden çıkarmayı düşünüyor

Reuters haber ajansına bilgi veren kaynaklar, Carrefour’un Malezya, Singapur ve Tayland’daki birimlerini satma sürecini başlattığını açıkladı. Grubun, bu birimlerin satışından 1 milyar dolar gelir elde edebileceği belirtiliyor.
Satış süreciyle ilgili Carrefour’un Goldman Sachs ve UBS’i yetkilendirdiği belirtiliyor. Carrefour, Asya’da daha önce de Japonya ve Güney Kore’deki operasyonlarını devretmişti. Grup, doymuş pazar olarak nitelediği bu iki ülke yerine Hindistan gibi hızlı büyüyen ve gelişme potansiyelinin yüksek olduğu pazarlara odaklanmayı tercih etmişti.
Milliyet 06/07/2010

Zorlu Enerji, gaz şirketlerini sattı
Zorlu Enerji petrol, doğalgaz arama ve üretim faaliyetlerinde bulunan yüzde 100 iştirak şirketi olan Amity Oil International’ın ve Zorlu Petrogas’ın tüm hisselerinin TransAtlantic Worldwide Ltd.’e devri amacıyla hisse satış sözleşmesi imzaladı

Zorlu Enerji’den KAP’a yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Yüzde 73’üne sahip olduğumuz Zorlu Petrogas Petrol Gaz ve Petrokimya Ürünleri’nin yüzde 99.6’sının Amity Oil International’a satışı gerçekleştirilecek olup, ilgili kurumların onayının alınmasını takiben Amity Oil International’ın tüm hisseleri ve Zorlu Petrogas’ın yüzde 0.4 hissesi TransAtlantic Worldwide’e toplam 96.5 milyon dolar bedelle devredilecek. Satış bedelinin 50 milyon doları avans alınacak, kalan 46.5 milyon dolar, ilgili kurumların onayının alınması takiben yapılacak hisse devir tarihinde tahsil edilecek.”
Milliyet 06/07/2010

Marmaray’da film gibi hırsızlık
Marmaray’da akıllara durgunluk veren bir hırsızlık olayı yaşandı. Üsküdar’daki şantiyeye gelen hırsızlar, yetkilileri “Gündüz yasak, gece taşıyacağız” deyip sahte belgelerle ikna ettikten sonra, 2 milyon dolarlık inşaat malzemesini kamyonlara yükleyip kayıplara karıştı

Marmaray Projesi’nin Üsküdar’daki şantiyesine 6 kamyonla gelerek 2 milyon dolar değerinde malzeme çalan 2 kişi polis tarafından yakalandı.
Çalınan malzemeler de 45 bin liraya satıldığı hurdacıda ele geçirildi. Polis, olayı organize ettiği öne sürülen ve güvenlik kamera görüntülerini silerek kaçan güvenlik görevlisi Cem B.’yi yakalamak için operasyonları sürdürüyor. Yetkililer, hırsızlık olayının arkasındaki kişilere ulaşmak için soruşturmayı derinleştirdi.
Kız Kulesi’nin karşısındaki Marmaray Projesi’nin yürütüldüğü Taisai Corpratian firmasına ait şantiyede cumartesi gecesi, saat 03.00 sıralarında hırsızlık meydana geldi. Üzerinde vinç bulunan 6 kamyonla şantiyeye gelen hırsızlar, işyeri güvenlik görevlisi Cem B.’nin yardımıyla içeri girdi. Sözde gündüz yasak olduğu için taşıyamadıkları inşaat malzemelerini gece taşıyacaklarını söyleyen zanlılar, şantiye yetkililerini sahte belgelerle ikna etti. Aralarında hidrolik kaldıraçlar, havalandırma fanları ve balast tankları bulunan 87 ton inşaat malzemesini sabaha kadar 6 kamyona yükleyen zanlılar olay yerinden ayrıldı. Zanlıların içeri girmesini sağlayan Cem B.’nin, güvenlik kamera kayıtlarını sildikten sonra ayrıldığı işyerine bir daha dönmediği öğrenildi.

45 bin liraya satmışlar
Firma yetkililerinin sabah saatlerinde hırsızlığı fark ederek durumu polise bildirmesi üzerine olayla ilgili olarak soruşturma açıldı. Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, kamera görüntülerinden faydalanarak zanlıların kullandığı bir aracın plakasını tespit etti. Hırsızlığa karışan Ali A. (40) ile ağabeyi İsmail A. (57) gözaltına alındı.
Marmaray şantiyesinden çalınan 2 milyon dolar değerindeki inşaat malzemelerinin Bayrampaşa’da bir hurdacıya satıldığı belirlendi. Hurdacıya yapılan baskında çalınan malzemelerin hepsi ele geçirildi. İşlemlerinin bitmesinin ardından mahkemeye çıkarılan Ali A. ile İsmail A. tutuklandı. Soruşturma çok yönlü olarak sürdürülüyor.
Milliyet 06/07/2010

İntihar mı, cinayet mi?
İzmir Vali Yardımcısı Nevzat Ergün’ün makam şoförü Metin Kulelioğlu, otomobilde ölü bulundu. Olay yerinden bir kişinin hızla uzaklaşması cinayet ihtimalini gündeme getirdi

Çamdibi Atatürk Parkı yakınlarında saat 08.00 sıralarında, bir otomobilden silah sesi geldiği ihbar edildi. Ekiplerin incelemesinde park helindeki 35 AU 1294 plakalı otomobilin direksiyonunda erkek cesedi bulundu. Pompalı tüfekle ateş ettiği için yüzü parçalanan cesedin, İzmir Vali Yardımcısı Nevzat Ergün’ün makam şoförü Metin Kulelioğlu (42) olduğu belirlendi. İki çocuk babası Kulelioğlu’nun bir arkadaşına kefilliğinden ve kendisine ait 20 bin TL’lik borç yüzünden bunalımda olduğu öğrenildi.
Sabah, eşi Fatma Kulelioğlu’nun evden ayrılmasının ardından makam aracını evinin önünde park halinde bırakan Metin Kulelioğlu’nun, kayınpederinin otomobiliyle giderken bakkaldan bira ve meyve suyu aldığı da tespit edildi. Polisin intihar ettiğini belirlediği olayda görgü tanıklarının, silah sesinin ardından bir kişiyi hızla uzaklaşırken gördüğünü söylemesi üzerine cinayet ihtimaline karşı da inceleme başlatıldı.
Milliyet ege 06/07/2010

Ağaoğlu 2 yeni otel planlıyor

AĞAOĞLU, My City Hotel'in ardından Ağaoğlu'ndan 'Business Otel' konseptiyle iki yeni otel daha geliyor. Ağaoğlu My City Hotel Genel Müdürü Serkan Gümrükçü, 'Ataşehir'de nitelikli konut alanlarımızın merkezinde, Anadolu Yakası'nın en lüks ve en donanımlı toplantı salonlarına sahip otelimizi faaliyete geçireceğiz. Bu projeyi farklı konseptlerde inşa edeceğimiz 2 tane daha otel ile genişletmeyi planlıyoruz' dedi.
Akşam 06/07/2010

Şölen, 20 milyon euro yatırımla 2010 yılında yüzde 30 büyüyecek

ŞÖLEN Çikolata Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban, 2009 yılındaki küresel krizin etkilerini hissettiklerini ve söz konusu yılda büyüme konusunda bir gerileme yaşadıklarını söyledi. 2008'de yüzde 10'un üzerinde büyüdüklerini, bu yıl da bu konuda iddialı olduklarını söyleyen Çoban şöyle devam etti: 'Bu yılın ilk 5 aylık döneminde yüzde 20'nin az üzerinde bir büyümemiz var. Yaptığımız bütçe hedeflerine göre, bu yıl yüzde 30'luk bir büyüme bekliyoruz. Geçen yıl yapamadığımız büyümeyi bu yıl yapmayı hedefliyoruz. Bu büyüme hedefinde geçen yıl İstanbul'da yapmış olduğumuz yatırımın da etkisi büyük oldu. En son teknoloji ürünü, verimliliği yüksek, firesi en az, karlılığı diğer bazı ürünlere göre daha iyi olan ürünler ürettiğimiz için, Şölen Çikolata 2010 yılında Türkiye'nin büyümesinin çok çok üzerinde bir büyüme gerçekleştirecek.''
Çoban, 'Bu yıl 20 milyon euronun altında olmamak koşuluyla bir yatırımımız var, bu yatırım bir süredir gündemimizdeydi, şimdi startını verdik'' dedi. Şölen Çikolata'nın sektöründe dünyada 65, Türkiye'de 2'nci sırada olduğunu belirten Çoban, yeni yatırımlarla Türkiye ve uluslararası pazarlardaki paylarını artıracaklarının altını çizdi.
Akşam 06/07/2010

Türkiye, 100 milyar $'lık pastayı istiyor


DIŞ Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüt Merkezinin ülkeler için hazırladığı Irak raporuna göre, Irak'ta inşaat ve taahhüt sektörü hızlı bir büyüme dönemine girdi. Raporda, şunlar belirtildi: 'Irak'ta yeniden inşa, onarım ve inşaat projelerinin sayısındaki artış ve tahminlere göre bu alanda gerekli yatırım tutarının 100 milyar dolar civarında olması, çimento başta olmak üzere inşaat malzemelerine ve ilgili iş makineleri ile ekipman pazarının bu tür projelerle önümüzdeki yıllarda sürekli dinamik kalacağı öngörülüyor.'
Irak Yatırım Ajansı'nın yaptığı çalışmaya göre, Irak'ta inşaat sektöründeki potansiyel fırsatlar ise raporda şu şekilde özetlendi: 'Çelik, çimento, tuğla, cam ve mermer alanında ortaklık fırsatları mevcuttur. Yapılan araştırmalar sadece Basra'da 44 bin 700 adet yeni konut yapılması, 9 bin adet konutun da yenilenmesi gerektiğini gösteriyor. Bu çalışmalara göre düşük gelirli grup için 4 bin 300, orta gelir grubu için 22 bin 700 ve yüksek gelir grubu için de 17 bin 700 adet yeni konut ihtiyacı olduğu tahmin ediliyor.

Türkler için büyük potansiyel var
ERBİL'DE yapılanma faaliyetleri de sürüyor. Kuzey Irak'taki irili ufaklı 300 civarındaki Türk firmasının yaklaşık 190'ı Erbil'de. Süleymaniye'nin imarı için 2 milyar dolarlık bir ödenek ayıran bölgesel yönetim, altyapı yatırımları için de 5 milyar $'lık harcama öngörüyor. 2008'de Irak Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan heyet ziyaretleri sonucunda, Universal Group Acarsan Şirketi ile Irak Sağlık Bakanlığı arasında her bir hastane 130-140 milyon dolar tutarında olmak üzere, 400-600 yataklı 5 adet hastanenin inşaat projesi ile ilgili protokol imzalandı.
Akşam 06/07/2010

Generali Grup Forbes listelerinde zirvede

2009 yılı Forbes Global 2000 listesine göre Generali Grubu sigorta sektöründe ilk sıraya ulaştı. Grup, genel sıralamada ise 45'inci sırada. 2009 yılı Fortune Global 500 listesine göre ise Generali Grup hayat ve sağlık sektöründe ikinci sırada, genel sıralamada 47'nci sırada yer aldı. Forbes Global 2000 listesi en prestijli ve evrensel, 2000 halka açık şirketi satış, karlılık, varlıklar ve piyasa değerine göre sıralıyor. Forbes 500 listesi ise şirketlerin performanslarını mercek altında değerlendirip cirosuna göre sıralıyor.

Akşam 06/07/2010

Kârlılıkta, bir banka on şirkete bedel

Gıdadan, enerjiye, tekstilden perakendeye çok sayıda şirketin yer aldığı Fortune 500 listesindeki Türkiye'nin en yüksek performanslı şirketleri, 2009 yılı performanslarıyla, 45 bankanın kârını zar zor yakaladı. Fortune 500 Türkiye listesine giren Türkiye'nin en büyük şirketlerinin 2009 yılı için açıkladıkları 21 milyar TL'lik kâr, aynı dönemde 45 bankanın açıkladığı 19.4 milyar TL'lik kârı kılpayı geçti. 2008 yılında da benzer bir tablo oluşmuş, 500 büyük şirketin 12,9 milyar TL'lik kârına karşın bankalar 12,8 milyar TL kâr etmişti. 2007'de ise şirketlerin kârı 20 milyar TL bankaların kârı 14 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Krizin belirleyici olduğu 2008 ve 2009 yılları bilançolarında, düşük faiz ve ucuz kaynaklarla çalışan bankaların kriz karşısında tutunmaya çalışan şirketleri yakaladığı göze çarpıyor.
2009 mali tablolarına göre hazırlanan Fortune 500 listesindeki şirketlerin, net kârları, 2008 yılına göre yüzde 62 artışla 21 milyar TL'ye yükselirken, aynı dönemde mevduat ve yatırım bankası statüsünde faaliyet gösteren 45 bankanın kârı ise yüzde 53 artarak 19.4 milyar TL'ye ulaştı. Şirketlerin kriz nedeniyle satışlarının gerilediği, bankaların ise düşük faiz ve ucuz kaynak temininin sıkıntısız sürdüğü 2009'da da 45 bankanın kârının 500 büyük şirketin kârını yakalaması normal bir sonuç olarak yorumlanıyor.

Tüpraş birinci olmuştu
Fortune Türkiye dergisi tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Fortune 500 araştırmasında, Tüpraş, 2009'da satışları yüzde 33,1 düşmesine karşın, 20 milyar 389 milyon 883 bin TL net satış geliriyle birinci sıradaki yerini korumuştu. Fortune 500 Türkiye araştırmasında ikinciliği Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. alırken, Botaş, 18 milyar 326 milyon TL ile listeye üçüncü sıradan girmişti. TEDAŞ bu sonuçlara karşın, Fortune 500'ün en fazla zarar eden şirketi olmuştu. Petrol Ofisi 14 milyar 94 milyon TL satış geliriyle dördüncü sırada bulunurken, Türk Telekom 10 milyar 568 milyon TL satış geliriyle ilk beşteki yerini almıştı. Turkcell ise 8.9 milyar TL gelirle altıncı sırada bulunuyordu.

Düşük faiz ortamı yaradı
Gedik Yatırım Araştırma Bölümü Müdürü Onur Mutlu, 45 bankanın kârının Türkiye'nin en büyük 500 şirketinin kârına neredeyse denk bir düzeyde gerçekleşmesini "normal bir sonuç" olarak yorumladı. 2009 yılında küresel kriz nedeniyle şirketlerin zor bir dönemden geçirdiğine dikkat çeken Mutlu, "Şirketlerin sıkıntı çektiği, bankaların ise tam tersine kârlılığa elverişli bir ortamda çalıştığı bir döneme ilişkin çıkan bu tablo çok normal" diye konuştu. Bankaların özellikle 2009 yılında düşük faiz ve ucuz kaynak temininin devam ettiği bir ortamda çalıştığını kaydeden Mutlu, "Bu dönemde bankaların alt yapıları gayet sağlam, verimlilikleri de yüksekti" dedi.
Referans 06/07/2010
Caddeye çıkan Profilo satışı yüzde 20 artırdı

Markasını yeniden yapılandıran Profilo spot satış yapan ve arka sokaklarda bulunan yaklaşık 450 bayiliğini iptal etti. Ana cadde ve AVM'lerde 150'ye yakın mağaza açtı.
Referans 06/07/2010

40 yıllık Aksaray Yeraltı Çarşısı imaj değiştirmek için AVM tabelası astı

Perakende sektöründe yaşanan alışveriş merkezi (AVM) rekabetine ‘çarşı'lar da katıldı. Yaklaşık 40 yıldır Aksaray'da yeraltında faaliyet gösteren Aksaray Yeraltı Çarşısı, ismini Aksaray AVM Outlet olarak değiştirdi. Değişimin sebebi ise öncelikle imaj olmakla birlikte tabii ki krizin olumsuz etkileri...
Aksaray'daki meşhur Yeraltı Çarşısı, tam 40 yıldır faaliyette. 120 mağazanın yer aldığı çarşının mülkiyeti ise İstanbul Belediyesi'ne ait.
Geçmişte ağırlıklı olarak ailelere hitap eden Çarşı, özellikle Aksaray çevresinin bozulan imajından olumsuz etkilendi. Bu nedenle aileleri tamamen kaybeden Çarşı'yı ayakta tutan ise yabancı turist oldu. Son 2 yıldır da ekonomik krizin etkileri ile boğuşan Çarşı yönetimi, imaj yenileme için çareyi Çarşı'nın ismini değiştirmekte buldu.
Çarşı'nın İşletme Müdürü Atila Onur, yapılan değişikliği imaj yenileme olarak açıklıyor. Artık işlerin eskisi gibi olmadığını belirten Onur, "Tabelamız eskimişti. Değiştirirken yeni bir şeyler yapmak gerek diye düşündük. İsim değişikliğimizi bir hafta önce yaptık. Şu anda baktığınızda, az da olsa Çarşı'da bir hareket var" diyor.
Öte yandan, Yeraltı Çarşısı'nda tabela AVM olarak değişse de Çarşı'nın içinde fazla bir yenilik yok. Bunun en önemli sebebi ise Çarşı'nın mülkiyetinin belediyede olması. Her değişiklik için belediyeden izin almak gerektiği için yenilik yapmak isteyen esnafın eli kolu bağlı.
Çarşı'daki değişimin bir geçiş süreci olduğunu hatırlatan Onur, "Önce tabela değişti. Burayı bilen eski müşterilerin yadırgamaması için girişlerde halen Çarşı ismini kullanıyoruz. Bu nedenle değişimi yavaş yavaş yapacağız. Buraya önceden aileler çok gelirdi. Fakat Aksaray çevresinin olumsuz imajı burayı da etkiliyor. Biz bu değişimle aileleri tekrar buraya çekmek istiyoruz" diye konuşuyor.

İşler durgun, esnaf kapıda
Birçok sektörü etkileyen ekonomik kriz nedeniyle Çarşı'da işler son 2 yıldır oldukça durgun. Çarşı'yı gezdiğimiz öğlen saatlerinde de bunu oldukça net görmek mümkün. Yok denecek kadar az müşterinin gezdiği çarşıda esnaf kapılarda birbiriyle sohbet ediyor. Buna rağmen Çarşı'da boş mağaza da yok. Mağazalar ağırlıklı olarak tekstil üzerine. Esnafın en büyük şikâyeti mülkiyet sahibi olan belediyenin kendilerine destek olmaması. Çarşı'da kiralar da oldukça yüksek. Aylık 1500 TL'den başlayan kiralar 12 bin 500 TL'ye kadar çıkıyor.
Çarşı'nın aylık gideri ise 60 bin TL. Belediyenin, Çarşı'nın yenilenmesi için bir şey yapmadığını belirten Onur, "Kendisi yapmadığı gibi bizim yapmamıza da müsaade etmiyor. Örneğin Çarşı'nın genel giderlerini karşılamak için buraya bir masaj koltuğu koyduk. Belediye bundan bile kira istemeye kalktı" diyor.


KULİS

Fatih Belediyesi, Historia'da kendine ait bölümleri satıyor
Gül-Keleşoğlu İnşaat tarafından yatırımı gerçekleştirilen ve 2008 yılında Vatan Caddesi üzerinde faaliyete geçen Historia Alışveriş Merkezi'nde Fatih Belediyesi, kendisine ait 46 bağımsız bölümü geçen hafta ihaleyle satışa çıkardı. Toplam 70 milyon TL'lik bir yatırımla hayata geçirilen AVM'de satışa çıkarılan bağımsız bölümler arasında 36 adet dükkân, 8 adet sinema salonu, bir adet oyun alanı ve sergi salonu yer alıyor. İhale sonuçlarının yakında açıklanması bekleniyor.


SON DAKİKA

* Kipa geçen hafta Edremit, Muğla ve Çerkezköy'de olmak üzere 3 şube birden açtı.
* Bauhaus geçen hafta Bursa'da mağaza açtı.


ENDEKS


AVM'lerin otopark kapasitesi
* İstanbul'da toplam 250 bin otopark kapasitesi var.
* AVM'lerdeki otopark kapasitesi ise toplam 104 bin 500.
* AVM'lerdeki otoparkların 74 bin adedi ücretsiz.
* AVM'lerdeki otoparkların 30 bin 500 adedi ise ücretli.
Referans 06/07/2010

Erdemir stok fazlasını internetten eritiyor

Türkiye'nin en büyük entegre yassı çelik üreticisi Erdemir ile kardeş şirketi İsdemir, A1, A2 ve A3 kalite saclarda stok fazlalarını bugün www.erdemironline.com internet sitesinden satmaya başladı.
Erdemir'den yapılan açıklamaya göre, stoklardaki malzemelerin fiyatı, teknik özellikleri ve stoklardaki satılabilir miktarı her bir ürünün karşısında ayrı ayrı belirtilecek. Steel Business Briefing'e bilgi veren tüccarlar fiyatların, baz fiyatlar için sıcak sacda 600-620 dolar/ton, soğuk sacda 700-720 dolar/ton, galvanizli sacda da 730-750 dolar/ton seviyesinde olacağını tahmin ediyor. Ancak pazarda talebin hâlâ zayıf olduğu belirtiliyor.
Şirket, satış için yaptığı tanıtım açıklamasında, şirketlerin satın almak istediği ürünü ekran üzerinden işaretlediği anda rezerve edileceğini ve stoklardan geçici olarak kaldırılacağını bildirdi. Açıklamaya göre bu işlem için herhangi bir peşinat talep edilmeyecek.
Rezerve edilen malzeme için ödeme opsiyonu bir sonraki iş günü saat 17.00'ye kadar belirlendi. Ödemelerin bu süre içinde yürürlükte olan satış genel şartlarına göre tamamlanması gerekiyor. Rezerve edilen malzemenin siparişe dönüşmesi için gerekli ödemeler peşin veya vadeli olmak üzere tercihe göre ErdemirOnline üzerinden yapılabilecek. Bu süre içinde ErdemirOnline üzerinden ödeme yapılmaması durumunda ilgili malzeme stoklara dönerek yeniden satışa sunulacak.
Müşteri adına rezerve edilen malzemeler, satışlar ve süresi içinde sonuçlandırılmayan satın alma işlemleri müşteri bazında takip edilecek.

HURDA FİYATLARI İSTİKRARLI
Steel Business Briefing'in pazar kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Türk tesislerin hurda ithalatlarına yeniden başlamasından ve ithal hurda fiyatlarının şimdiye kadar 15-20 dolar/ton yükselmesinden sonra, Türkiye yerli hurda fiyatları istikrarlı kaldı.
Çelik üreticileri, son dönemde yapılan 30'un üzerinde derin deniz kargosunun, inşaat demiri fiyatları yükselmediği sürece, yerel hurda fiyatlarını tetiklemesini beklemiyor; ancak yaklaşan ramazan ayı nedeniyle yerli hurda fiyatlarının yılın son çeyreğine kadar 460-510 TL/ton (293-325 dolar/ton) arasında kalması bekleniyor.
Yerel pazarda, yerli hurda 17 Haziran'dan beri 460-490 TL/ton (293-313 dolar/ton) arasında fiyatlandırılıyor. Çelik üreticisi Çolakoğlu, daha önce de aktardığımız gibi, DKP hurda için alım fiyatını 490 TL/ton olarak açıkladı.

İNŞAAT DEMİRİ FİYATI GERİLEDİ
Steel Business Briefing'e verilen bilgiye göre, Türkiye yerel inşaat demiri fiyatları geçen haftanın sonunda 20-40 TL/tonluk (13-25 dolar/tonluk) ufak bir gerileme kaydetti. Ancak istikrarlı hammadde fiyatlarına bağlı olarak, piyasa bu haftanın daha yüksek fiyatlarla başlamasını bekliyor.
Türkiye'nin batı kesimindeki fiyatlar 970 TL/ton (620 dolar/ton) seviyesinden 935 TL/tona (597 dolar/tona) geriledi. Marmara Bölgesi'nde 1000-1020 TL/ton (639-652 dolar/ton) seviyesinde fiyatlar veriliyor; ancak siparişler 970 TL/ton civarında daha düşük seviyede bulunuyor. Türkiye'nin güneyindeki Payas Bölgesi'nde ise fiyatlar 950 TL/ton (607 dolar/ton) civarında seyrediyor.
Tüccarlar ve nihai kullanıcılar, yeni sipariş vermekte tereddüt ediyorlar, çünkü beklentiler fiyatların daha da düşeceği yönünde; ancak Türk üreticilerin hurda siparişlerine bağlı olarak, fiyatlar önceki seviyelere dönebilir.
Referans 06/07/2010

'Önce sat sonra yap projelerde riskler var'

06.07.2010 Garage İnşaat Danışmanı Suat Öztorun sektöre yeni giren şirketlerde "Önce sat sonra yap" modelinin risk olduğunu söyledi

Maden, telekom, sigorta, bilgisayar güvenlik hizmetleri, yatçılık gibi alanlarda faaliyet gösteren 2009 yılında Zekeriyaköy ve Sarıgazi'de 200 milyon dolarlık yatırımla inşaat sektörüne giren Garage İnşaat Yönetim Kurulu Danışmanı Suat Öztorun, "Biz yatırımlarımızı özsermayemizle yapıyoruz. Önce yap sonra sat politikası izliyoruz. Bu dönemde tüketiciler sektöre yeni giren firmalardan bunu bekliyorlar. Önce satıp sonra yatırım yapacak firmalar risk oluşturuyor" diye konuştu. Öztorun, "Bankalarla çalıştığınızda projenizin yüzde 50-60 finansmanını garanti etmek zorundasınız. Kendi içinde finanse eden firmalar risk oluşturuyor" dedi. Garage İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bahadır ise "Piyasada çok ucuz yerler telafuz ediliyor. Bu fiyatları bu şablonlara oturtmak mümkün değil" diye konuştu. Garage Group'un 2009 cirosunun 245 milyon dolar olduğunu söyleyen Bahadır, inşaat sektörünün payının şimdilik yüzde 20 yer tuttuğunu ancak bu oranı artırmayı planladıklarını söyledi.

Arsa üretimi için kentsel dönüşüm şart

06.07.2010 Öztorun,arsa üretmenin artık çok zor hale geldiğini söyleyerek "Arsa üretebilmesi için kentsel dönüşüm projelerinin acilen hayata geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu. Sarıgazi'deki Simplicity projesinde yüzde 70, Zekeriyaköy'de ise yüzde 35-40 satış oranı yakaladıklarını söyleyen Öztorun, Merter ve Kartal'da yeni projeler üzerine çalıştıklarını söyledi.
Sabah 06/07/2010

Sezon Pirinç 8 milyon dolarlık fabrika kurdu
Türkiye'nin pirinç ambarı İpsala'daki fabrikasını büyütme kararı alan Sezon Pirinç, 8 milyon dolarlık yatırım bedelli ve paketleme ünitesini de bünyesinde barındıran fabrikasını Edirne İpsala'da inşa etti. Sezon Pirinç yeni yatırımı ile 60 kişiye istihdam sağlıyor. Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, fabrikada saatte 12 ton çeltik işlendiğini ve 7-7.5 ton pirinç elde edildiğini belirtti.
Sabah 06/07/2010

Tatlıses: İyi niyet kurbanı oldum

06.07.2010 Kuşadası'ndaki 4 yıldızlı Tatlıses Otel'in icra yoluyla satılmasına tepki gösteren ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses, iş başlamadan 300 bin lira peşin para verdiğini belirterek "5 çek verdim. İşleri düzgün yapamadılar. Ben de ödemeyi durdurdum. İyi niyet kurbanıyım" dedi. Otelin iç tasarım işlerini yaptırmak üzere bir tanıdık vasıtasıyla kendilerine gelen kişilere iş verdiğini kaydeden Tatlıses, 2 milyon 900 bin liraya anlaştıklarını, iş başlamadan 300 bin lira ödeme yaptığını belirtti. Otelin iç tasarımını yapması için anlaştığı firmanın işleri hatalı ve eksik yaptığını, bu nedenle ödemesi gereken paranın bir kısmını durdurduğunu belirten sanatçı "Bugüne kadar 2 milyon 400 bin TL'ye yakın para ödedim. Mahkemede karşı tarafın avukatı ayıplı hizmet ürettiklerini kabul etti. Ancak mahkeme ödediğimiz parayı görmezden gelerek aleyhimize karar verdi. Yüksek mahkemede hakkımızı arayacağız" dedi. Kuşadası'ndaki oteli 10 yıllığına kiraya verdiğini belirten İbrahim Tatlıses, "10 yıllık parasını peşin aldım. Tapuya da karşı tarafın kendini güvende hissetmesi için şerh koydum. Benim iznim ve anlaşmam dışında satış söz konusu olamaz. İznim dışında birisinin satın alması durumunda 10 yıl boyunca hiçbir gelir elde edemez" dedi.
Sabah 06/07/2010

Dev anlaşmaya Rixos Al Nasr evsahibi oldu

Rixos Grubu’nun Libya’nın başkenti Trablus’un merkezinde yer alan oteli Rixos Al Nasr Tripoli, yeni bir uluslararası iş anlaşmasına daha ev sahipliği yaptı.

‘The First Arab Cruise Ship’ anlaşması Rixos Al Nasr Tripoli’de imzalandı. STX Europe ve Libya lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Hannibal arasında ilk Arap kruvaziyeri için anlaşmaya varıldı. İki yıl içinde denize indirilecek ilk Arap kruvaziyeri, aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci yolcu gemisi olacak. Birçok organizasyon çerçevesinde sunduğu ayrıcalıklarla misafirlerini ağırlayan Rixos Al Nasr, anlaşma sonrası 150 kişilik gala yemeğine ev sahipliği yaptı.
Star 06/07/2010

Türk müteahhitlere Irak’ta 5 milyar $’lık iş

Irak’taki 100 milyar dolarlık inşaat pastası Türk şirketler için fırsatlar yaratırken, bu ülkede 6 yılda 4.8 milyar dolarlık iş alındı

Irak’ta, 100 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilen onarım ve inşaat projeleri giderek artarken, Türk müteahhitleri bu ülkede 2003-2008 yılları arasında 4.8 milyar dolarlık iş üstlendi. Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi’nin Irak raporuna göre, Türk müteahhitler söz konusu dönemde 450 iş aldı. Raporda, Irak’ta inşaat ve taahhüt sektörü hızlı bir büyüme dönemine girdiği kaldedildi. Irak’ın Türk müteahhitlik firmaları için büyük potansiyel vaat ettiği vurgulanan raporda, şöyle denildi:

SAYI GÖRÜNENDEN FAZLA

“Türk müteahhitlik firmalarının son yıllarda Irak’ta üstlendikleri işlere ilişkin resmi rakamların gerçeği yansıtmadığı, üstlenilen pek çok projeye ait istatistiki bilginin kayıtlara geçmemesi sebebiyle gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu varsayılmaktadır. 1981 yılında Irak müteahhitlik pazarına giren Türk firmalarının bu ülkedeki faaliyetleri, savaş sonrası dönemde ivme kazanan altyapı ve üstyapı yatırımları sebebiyle 2003 yılından itibaren hızlanmıştır. 2007 yılında 545 milyon dolar tutarında 39 adet proje üstlenilmiş, 2008 yılında bu rakam 72 adet proje ile 1.43 milyar dolara ulaşmıştır. Türk müteahhitlik firmaları Irak’ta 2003-2008 yılları arasında 4.8 milyar dolar değerinde 450’yi aşkın proje üstlenmişlerdir. Firmalar, yeniden yapılanma sürecindeki Irak’ta çeşitli konut projelerinden askeri tesislere, yol, köprü, baraj gibi altyapı projelerinden okul, hastane gibi sosyal tesislere pek çok alanda faaliyet göstermektedir.” • AA

3. İnşaat Fuarı 12-13 Temmuz’da

Kuzey Irak’taki Erbil kentinde belediyecilik, inşaat, zemin kaplama ve seramik fuarının 3.’sü 12-13 Temmuz’da yapılacak. 200 kadar yerel ve yabancı firmanın katılacağı fuara, Türk firmalarının da ilgi göstermesi bekleniyor. Bugane kadar Erbil’de 30 uluslararası fuar düzenlendi ve 6 binden fazla şirket bu fuarlara katıldı.

Erbil’e Türk şirket akını

Türkiye sınırına 3.5 saat uzaklıktaki Erbil’de inşaat işlerinin büyük bölümünü Türk firmalarının üstlendiği belirtildi. Kuzey Irak’taki 300 civarındaki Türk firmasının yaklaşık 190’ının Erbil’de faaliyet gösterdiği kaydedilen raporda “Kerkük ve Süleymaniye’de de aynı durumdan söz etmek mümkün. 2008 yılında Türk müteahhitlik firmalarının faaliyetlerinin Irak’ın kuzeyinden yavaş yavaş güneye ve diğer bölgelere doğru kaydığı gözlenmektedir.’’
Star 06/07/2010

Türk iş kadınına ABD’den ödül

ABD’de kurduğu ‘teşhis medikal’ şirketinde evde uygulanan uyuşturucu kullanımını belirleme ve sağlık test setini üreten Zeynep Ilgaz Pala (37), San Diego’da ‘’Ekonomiyi Etkileyen Güçler-Yeni Nesil 2010’’ ödülüne layık görüldü.

Pala 45 yaş altındaki pazar liderlerini ve girişimcilerini belirlemek üzere düzenlenen yarışmaya yüzlerce kişinin katıldığını, seçilen 20 kişi arasında tek kadının kendisi olduğunu belirtti. Pala “Yıllar önce eğitim için geldiğimiz ABD’de, San Diego’ya yerleştik. Burada eşim Serhat Pala ile çalışıyoruz. Serhat, Test Country ‘Test Ülkesi’ şirketinin kurucusudur. Sağlık testlerinin evlerde yapılmasına olanak sağlayan ucuz, basit, ancak sonucu kesin gösteren kitler ürettik” dedi.
Star 06/07/2010

Tatilde nakit ihtiyaç kredisi ING Bank’tan


Tatil hayali kuran ancak bir yandan da nakit sıkıntısı çekenlere destek ING Bank’tan geliyor. ING Bank yüzde 1.10 faizli masrafsız ihtiyaç kredisiyle, tüketicilerin mevcut ve yeni alacakları bütün kredileri tek bir planda toplayıp, diledikleri takdirde bütün taksit ödemelerine 3 ay sonra başlayabiliyor.
Türkiye 06/07/2010

Dış kaynaklı kredi yolunu Hazine’nin garantisi açtı


Hazine Müsteşarlığı verdiği kredi garantileriyle, küçük ve orta ölçekli işletmeleri kaynak probleminden kurtardı. Hazine’nin son açıkladığı KOBİ Kredileri İzleme Raporu’na göre garanti verilen yabancı kredi desteği 2008 yılında yüzde 53 arttı. KOBİ’ler sadece 2008 yılında sağlanan 1.3 milyar dolarlık yabancı kaynağın 842 milyon dolarını kullandı. Söz konusu kaynak 380 işletme tarafından kullanılırken, kredi kullanan KOBİ’lerde 5 bin 551 kişilik istihdam artışı sağlandı. Söz konusu kredileri kullanan KOBİ’lerin sektörel dağılımında sanayi, hizmetler ve tarım sektörleri ön plana çıkarken, alt sektörler bazında imalat sanayi, otel ve lokantalar, elektrik, gaz ve su ile inşaat alanlarında faaliyet gösteren KOBİ’ler daha çok kredi kullandı. KOBİ kredileri ağırlıklı olarak Marmara Bölgesi’nde kullandırılırken bunu sırasıyla, Akdeniz, İç Anadolu, Ege, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgeleri izledi.

DOĞU’DA DA KULLANIM YOĞUN
Sağlanan uygun koşullu bu kaynağın finansal kaynaklara ulaşımda en çok zorlanan dezavantajlı bölgelere daha fazla kullandırılabilmesi çerçevesinde uygulanan yönlendirici politikaların bir sonucu olarak, kredilerin yaklaşık yüzde 25’i ise kalkınmada 1. derecede öncelikli yörelerde kullandırıldı. En çok sayıda kredi kullanan kalkınmada öncelikli ilk beş il sırasıyla 2007 yılında Kahramanmaraş, Giresun, Diyarbakır, Trabzon ve Sivas, 2008 yılında ise Sivas, Diyarbakır, Trabzon, Kahramanmaraş, Elazığ ve Çanakkale oldu.
Türkiye 06/07/2010

5 ayda 6 alışveriş merkezi açıldı


AMPD’NİN perakende endeksinin Mayıs ayı sonuçlarına göre 2010 yılının ilk 5 ayında 6 tane yeni alışveriş merkezi açıldı. Mağaza sayıları da artınca istihdamda da yüzde 6’lık artış yaşandı. En fazla mağaza ise gıda sektöründe açıldı

AMPD Perakende Endeksi’ne göre Mayıs ayında organize perakendede cirolar Nisan ayına göre yüzde 12, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 5 arttı. AMPD Perakende Endeksi by Nielsen Mayıs 2010 sonuçlarına göre, yılın ilk 5 ayında sektör genelinde cirolar 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 6 büyüdü. Hazır giyim perakendesi yüzde 31’lik yıllık büyüme ile ciro büyümesinde liderliğini sürdürdü. Yılın başında 236 olan AVM sayısı Mayıs sonunda 242’ye çıktı. 2010’da sektör genelindeki metrekare artışları 2009 yılına paralel seyrederken yılın ilk 5 ayında yüzde 5 metrekare artış kaydedildi. Aralık 2009 sonuna kıyasla, mağaza sayıları yüzde 8 arttı.


2009 rakamları geçildi

Yılın ilk 5 ayındaki mağaza sayılarının artışında gıda yatırımları ön plana çıktı. Gıdada son dönemde mağaza sayısındaki artış metrekare artışının önüne geçerken daha küçük metrekareli mağaza artışları öne çıktı. Sektör istihdamı aylık bazda yüzde 2, yıllık bazda ise yüzde 16 yükseldi. Böylece 2009 yılındaki yüzde 4’lük istihdam artışının önüne geçildi. İlk 5 ayda istihdam yüzde 6 arttı. Nisan 2010’a göre organize perakende fiş sayıları Mayıs’ta yüzde 11 yükselirken bunda Mayıs ayında yaşanan mevsimsel artış etkili oldu. Gıdada fiş sayısı yıllık yüzde 11 artarken, gıda dışında bu oran yüzde 19 oldu. Hazırgiyimde aylık yüzde 20, yıllık yüzde 34 artış gerçekleşti.
Vatan 06/07/2010

Suudi Prens lüks otellerini satıyor


KIngdom Holding’in patronu olan Suudi Prens Al Waleed, yüzde 50 ve altında hissesi olan otellerden çıkıyor. Prens’in hisselerini satacağı oteller arasında Londra’daki Savoy ile New York’taki The Plaza Hotel var

ORTADOĞU’NUN en zengin adamı Suudi Prens Al Waleed Bin Talal, otellerini satış vitrinine çıkardı. Suudi Arabistan merkezli Kingdom Holding’in patronu olan Suudi Prens Al Waleed, otelcilik alanında yeni bir yapılanmaya gidecek. Ortağı olduğu otellerdeki hisselerin büyük kısmını satacağı belirtilen Suudi Prens’in hangi otelleri satışa çıkaracağı ise merakla bekleniyor. Kingdom Holding’in CEO’su Sarmad Zok hisse satışlarının yüzde 50 ve altında olan oteller olabileceğini dile getiriyor.

20 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 8’inci adamı olan Al Waleed Bin Talal’in Fas’tan ABD’ye bir çok otelde ortaklığı var. Bu oteller arasında Four Seasons, Fairmont, Mövenpick gibi markalar da yer alıyor. Suudi Prens’in satışa çıkardığı otellerin arasında 2005’te 1.2 milyar sterline yüzde 50’sini aldığı Londra merkezli Savoy, yüzde 35.5 hissesini elinde tuttuğu New York’taki The Plaza Hotel, ile yüzde 50 ortaklığı bulunan San Francisco’daki Fairmont otel de bulunuyor.
Vatan 06/07/2010

Garanti Bankası, Turkish Bank, Bank Asya...

ŞU anda hisseleri satış vitrininde olan iki banka var. Bunlardan ilki ABD’li GE’nin Garanti Bankası’ndaki yüzde 20.85’lik payı. Diğeri ise National Bank of Kuwait’in (NBK) Turkish Bank’taki hisseleri. NBK, 2007’de 160 milyon dolara aldığı Turkish Bank’taki yüzde 40 hissesini satacağını açıklamıştı. Ancak Suudi Arabistan’daki bankacılık sektörüne bakıldığında hisseleri kamuya ait bankalar faizsiz bankacılık yapıyor. Suudi Arabistan’da hisseleri devlete ait 11 adet ticari banka var. Hisseleri devlete ait en büyük banka The National Commercial Bank (NCB), Temmuz 2007’de Türkiye Finans Katılım Bankası’nın yüzde 60’ını 1 milyar 80 milyon dolara almıştı. Ülkenin diğer büyük bankaları Riyad Bank, Al-Rajhi Bank ve El-Bilad Bank da islami ilkelerle çalışıyor. Dolayısıyla Ekim sonunda ortaklık anlaşmasını kamuoyuna duyurmaya hazırlanan Suudi banka, Türkiye’de bir katılım bankasına ortak olabilir. Türkiye’deki 4 katılım bankasından sadece Bank Asya’nın büyük orana sahip yabancı ortağı yok. Albaraka Türk, Türkiye Finans ve Kuveyt Türk, Körfez sermayesine ait.
Vatan 06/07/2010
Faiz düşüşü konut satışlarını canlandıracak


‘Konutta son çeyrekte faiz düşüşü, euro kriziyle daralan satışları canlandıracak’

KONUT sektöründe Euro Bölgesi’nde yaşanan kriz nedeniyle durgunluk yaşandığını söyleyen Garage İnşaat’ın Başkanı Bülent Bahadır, “Sektörde döviz piyasası belirleyici
oldu. Ancak 2010’un son çeyreğinde faizlerin düşmeye başlaması ile satışlarda yaşanacak hareketlilik, ikinci ve üçüncü çeyrekteki açıkları kapatarak sektörü krizden önceki seviyeye taşıyacak. Avrupalı yatırımcılar uzaklaşsa da Ortadoğulu yatırımcıların varlığını göz ardı edemeyiz” dedi

Global ekonomik krizin en çok etkilediği sektörlerin başında gelen ve Euro Bölgesi’nde yaşanan çalkantılı dönemle Avrupalı gayrimenkul yatırımcısının geri çekilmeye başladığı Türk inşaat sektörü, 2010 yılının son çeyreğinden umutlu.

Sektörde döviz piyasasının belirleyici olduğunu söyleyen Garage İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bahadır, “Euro Bölgesi’nde yaşanan kriz, euro ve doların seyrine bakarak önünü görmeye çalışan yatırımcıların beklemeye geçmesiyle konut sektörünü de kötü etkiledi ve bu nedenle 2009’un sonu ve 2010 yılının ilk çeyreği sektörde durgunluk yaşandı. Yılın son çeyreğinde Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesine bağlı olarak iç piyasada yatırımcılar harekete geçecek. Yurtdışında ise Avrupalı yatırımcılar ne kadar uzaklaşsa da Ortadoğulu yatırımcıların Türkiye’ye ilgisini göz ardı edemeyiz. Son çeyrekte satışlarda yaşanacak hareketlilik, yılın ikinci ve üçüncü çeyreğindeki açıkları kapatacak. Sektörün bu krizden önceki dönemi yakalamasını bekliyoruz” diye konuştu.

Kartal’da ofis yapacak

2009 yılında 200 milyon dolarlık 2 yatırımla konut sektörüne adım attıklarını hatırlatan Bahadır, “Sarıgazi’de 252 konutluk Simplicity projemizin yüzde 70’ini, Zekeriyaköy’de 32 konutluk Zekeriyaköy Evleri projemizin de yüzde 35-40’lık bölümünü son 1 yılda sattık. En kötü dönemde satışların büyük bir kısmını gerçekleştirdik” dedi. Bu projeleri Eylül-Ekim ayında tamamlamış olacaklarını kaydeden Bahadır, inşaatların teslimi aşamasında satışların da tamamlanacağını öngördüklerini sözlerine ekledi.
Avea’nın Türkiye’deki iki büyük distribütöründen biri olan ve maden işletmeciliğinden bilgisayar güvenlik hizmetlerine farklı alanlarda faaliyet gösteren Garage İnşaat, inşaatta Eylül ayıyla birlikte yeni projelere de başlamaya hazırlanıyor.

Zekeriyaköy, Kilyos, Beylikdüzü ve Kartal’ın değerlenen bölgeler olduğunu söyleyen Garage İnşaat Yönetim Kurulu Danışmanı Suat Öztorun ise Kartal’da bir ofis ve rezidans projesine başlamayı planladıklarını kaydetti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin siluetler konusundaki hassasiyetinin bölgenin imar çalışmalarını geciktirdiğini ifade eden Öztorun, “İmar planları yapılır yapılmaz projeye başlayacağız” dedi. Öztorun, Zekeriyaköy’de ikinci bir projeye de başlamayı planladıklarını söyledi.
Vatan 06/07/2010

Turkcell'in vergi cezası 50 milyon TL'ye düşürüldü

Turkcell'e, 258.3 milyon lira çıkarılan ve faiziyle 400 milyon lirayı bulan vergi, 50 milyon liraya düşürüldü. Eski Gelir İdaresi Başkanı Arıoğlu zamanında alınan özelge ile yurtdışındaki telefon görüşmelerinde özel işlem vergisi ödemeyen Turkcell'in, söz konusu özelge iptal edilince, 400 milyon TL'yi bulan cezası 50 milyon TL'ye düşürüldü

Turkcell'e, 258.3 milyon lira çıkarılan vergi 50 milyon liraya düşürüldü. Turkcell, sonradan kendi bünyesinde danışman olan Eski Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu zamanında aldığı mükteza sayesinde uluslararası dolaşım kapsamında yurtdışındaki telefon görüşmelerinde özel işlem vergisi (ÖİV) ödemedi. Arıoğlu'nun verdiği mükteza iptal edilince, 2003-2004 yılları için yeni müktezada roaming ile ilgili olarak toplam 258 milyon 320 bin 622 lira tutarında KDV ve ÖİV borcu çıkarıldı.
YANLIŞ MÜKTEZA VERİLDİ

Söz konusu vergi ile ilgili Maliye Bakanlığı'nda GİB Başkanı Mehmet Kilci'nin başkanlığında, Başkan Yardımcısı ve bir Daire Başkanı ile kurulan merkezi uzlaşma komisyonunda masaya oturuldu. 1 Haziran 2010 tarihine kadar işlemiş olan faizleri ile birlikte toplam 50 milyon lira ödenmesi konusunda uzlaşma sağlandı. Söz konusu cezanın 1 Haziran 2010 tarihine kadar faiziyle birlikte 400 milyon lirayı bulduğu hesaplandı. Turkcell'in mali danışmanı eski Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu da kendi döneminde verilen müktezayı savundu. Arıoğlu, "Cep telefonu ile yurtdışındaki konuşmada faturayı Türkcel, Avea, Vodafone Türkiye'den göndermişse, 'özel işlem vergisi ödemezsiniz' şeklinde bir mükteza vermiştim. Ancak, şimdi onu değiştirmişler. GSM şirketlerine ÖİV uygularsın demişler. Bana göre yanlış bir karardır. Ancak, uzlaşma ile düzeltilmişse doğru karar alınmış" dedi. Turkcell'le uzlaşmanın ardından gözler Avea ve Vodafone'a çevrildi. Avea'dan bir yetkili, uzlaşma görüşmelerine ilişkin olarak "Biz bu konuda henüz bir uzlaşma sağlamadık. Davet bekliyoruz" cevabını verdi.
Yeni Şafak 06/07/2010

Bir otomotiv devini Manisa'ya getirmek için uğraşıyoruz

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Manisa'da açıkladığı KOSGEB'in destek programı çerçevesinde KOBİ'lere 150 bin-750 bin lira dağıtılacak.
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, Manisa'nın yatırım yapılabilecek en iyi Avrupa kentlerinden biri kabul edildiğini söyledi.

Manisa'da düzenlenen 'KOSGEB Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı'na katılan Arınç, kente otomotiv devlerinden birini getirmeye çalıştıklarını söyledi. Arınç, en son Cherry Otomotiv'le görüşüldüğünü aktardı. Bazen siyasetçiler tarafından bu görüşmelerin istismar edildiğini, davul zurnayla bir geliş olmayacağını anlatan Arınç, bunun bir süreç olduğunu ifade etti. Reel sektöre 40 milyar liralık destek yapıldığını kaydeden Arınç, işsizlikte 1 puanlık düşüşün bile global ekonomik kriz ortamında sevindirici olduğunu kaydetti. Arınç, bir kişiyi iş sahibi yapabilmek için 150 binden 500 bin dolara kadar yatırıma ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek, "Birbirimize güveneceğiz ve sahip çıkacağız. Türkiye geliştikçe, finans sektörü güçlendikçe, hem kaliteli elemanlar iş bulabilecektir hem de işsizlik azalacaktır." dedi.

Zaman 06/07/2010

Yemen'de hangi sektöre yatırım yaparsanız yapın lider olursunuz
Arap Yarımadası'nın Afrika'ya yakın güney ucunda yer alan Yemen, Türk işadamlarının son dönemlerde yıldızı parlayan Afrika pazarına daha fazla açılabilmeleri için 'ticari bir kapı' fırsatı sunuyor.


Türk-Yemen İş Konseyi Kurucu Başkanı Sadık Yıldız, Yemen ile tarihi bağımızın güçlü olduğunu ve Osmanlı döneminde orada 300 bin şehit verildiğini belirterek, "Yemenliler bizi kardeş görüyor. Hemen diplerinde Suudi Arabistan var, ama bizi kendilerine daha yakın görüyorlar." dedi. Türk özel sektörünün Yemen ile ilgili bilgisinin çok az olduğunu ifade eden Yıldız, şunları söyledi: "Bilgilendikleri zaman ilgileri daha fazla olacaktır. Türk-Yemen İş Konseyi yeni kuruldu. Şu anda konseyin muhatap başkanının tayin edilmesini bekliyoruz. Faaliyetlerimiz başladı. Yemen'den son bir ay içinde İstanbul ve Ankara'ya 4 ayrı heyet geldi. Karma Ekonomik Konsey toplantısı yapıldı."

Şu anda Yemen'de 9 tane Türk firmasının yatırımları bulunduğunu bildiren Yıldız, işbirliği ve yatırım potansiyelinin yüksek olduğunu vurguladı. Yıldız, şunları kaydetti: "Yemen'de işgücü, insan kaynakları çok zor durumda. Çalışma kapasiteleri çok düşük. Bu, kurumlara şirketlere de yansıyor. Bizim şirketlerimiz Türkiye'de veya bölge ülkelerinde çalıştıkları gibi Yemen'e gidip orada çalıştıkları zaman hangi sektörde olursa olsun mutlaka o sektörün ülkede lideri konumuna gelirler. Her sektör çok bakir. Güvenlik nedeniyle Avrupalı, Amerikalı firmalar oraya gitmeye pek yanaşmıyor. Ticaretleri çok düşük seviyede. Türk şirketleri ise Yemenliler tarafından çok sıcak karşılanıyor. Türklere çok sıcak bakıyorlar. Bizim orada güvenlik problemimiz yok. Büyükelçimiz sokakta, çarşıda çok rahat dolaşıyor.'' Yıldız, Yemen ile üçüncü ülkelerde işbirliği yapılabileceğini de vurguladı.
Zaman 06/07/2010

44. mağazasını Çerkezköy'de açtı

Edremit ve Muğla'da mayıs ayında mağaza açan Kipa, Ege yatırımlarının ardından Trakya'da da mağaza açmaya devam ediyor.

Kipa, bu kapsamda Türkiye genelindeki 44'üncü mağazasını Çerkezköy'de açtı. Kipa'nın 22 bin ürünün yer aldığı Çerkezköy mağazasının 5 bin metrekare net satış alanı ile ilçenin en büyük hipermarketi olma özelliğine sahip olduğu ve mağazada toplam 120 personelin istihdam edildiği belirtildi.

Zaman 06/07/2010

Galatasaray Sportif'ten birleşme açıklaması

Galatasaray Sportif Sınai ve Yatırımlar A.Ş., Galatasaray Profesyonel Futbol Takımı ve Futbol Akademi'yi devralması neticesinde Galatasaray Spor ve Futbol İşletmeciliği A.Ş. ile birleşmenin tamamlandığına ilişkin medyada yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Galatasaray Sportif'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında, şirketin 17 Mayıs 2010 itibariyle Galatasaray profesyonel futbol takımı ve Futbol Akademi'yi devralması neticesinde şirketle Galatasaray Spor ve Futbol İşletmeciliği A.Ş.'nin birleşmesinin tamamlandığına ilişkin medyada yer alan bir takım haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, ''Birleşme için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurulmuş olup, konu ile ilgili Sermaye Piyasası Kurulu'nun kararı beklenmektedir'' denildi.
Zaman 06/07/2010

Küçük işletmeye 150 bin liraya kadar hibe destek

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, "Standart bir modelden çıkıp, esnek programlar geliştirdik. KOBİ'lerin değişken ihtiyaçlarını göz önüne alarak çeşitli paketlerle onları daha fazla destekleyeceğiz" dedi

Küçük ve Orta Ölçekli İŞletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan "KOBİ Proje Destek Programı adı altında KOBİ'lere ihtiyaç ve girişim programlarına göre destek vereceğiz" dedi.
KOSGEB ile Manisa Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle düzenlenen KOSGEB Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı Anemon Oteli'nde gerçekleştirildi. KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, burada yaptığı konuşmada, KOSGEB olarak 20 yıldır belli bir plan çerçevesinde KOBİ'lere destek olmaya çalıştıklarını söyledi. KOBİ'lerin kalıcı şekilde desteklenmesi gerektiğini belirten Kaplan, bu anlamda KOSGEB'in 1 seneden beri destekleri revize etmeye çalıştığını kaydetti.

ESNEK MODEL
Kaplan, "Artık KOSGEB standart bir destekleme modelinden çıktı. Mevzuat dahilinde belli destekleri sunmaktan öte KOBİ'lere rehberlik etme misyonunu kazandırma modelini geliştirmeye çalıştık. Bunun da ancak esnek bir modelle yapılabileceğini kurguladık" diye konuştu.
Kaplan, KOBİ'lerin değişken ihtiyaçlarını göz önüne alarak KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği adı altında çerçeve bir yönetmelik hazırladıklarını belirterek, bu yönetmelik ile KOSGEB'in günün şartlarına ve ihtiyaçlarına göre esnek bir modelle istediği kadar destek programı geliştirebileceğini anlattı.
KOBİ'lere proje bazlı destekleme modeli getirdiklerini dile getiren Kaplan, "KOBİ Proje Destek Programı adı altında KOBİ'lere ihtiyaç ve girişim programlarına göre destek vereceğiz" dedi.

PROJE BAZLI
Proje bazlı destekleme programının bir ilk olduğunu vurgulayan Kaplan, KOBİ'lere ihtiyaçlarına göre 150 bin liraya kadar hibe niteliğinde destek vereceklerini bildirdi. Ar-Ge-innovasyon yapan işletmelere ayrıcalıklı bir destekleme paketi sunacaklarını ifade eden Kaplan, bu işletmeleri 250-300 bin lira hibeyle destekleyeceklerini dile getirdi. Kaplan, işbirliği, güçbirliği, destek programıyla bir araya gelen 5 işletmeye 250 bin lirası hibe, 500 bin lirası 0 faizli geri ödemeli destek vereceklerini de açıkladı. Kaplan, "Bu paketle KOBİ'lerin pasta büyüten bir rekabet anlayışına geçmelerini, ortak iş yapma kültürünü aşılamayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

TEMATİK PROGRAM
"Tematik Proje Destek Programı"ndan bahseden Kaplan, bununla oda, borsa, birlik, dernek, vakıf gibi meslek kuruluşlarına destek verebileceklerini, bu kuruluşların kendi üyelerine yönelik projeleri KOSGEB'e sunarak destek alabileceklerini anlattı. Kaplan, "Girişimciliği Geliştirme Destek Programı" ile de yeni iş kuran girişimcilere 27 bin lirası hibe, 70 bin lirası geri ödemeli yaklaşık 100 bin liralık destek verileceğini bildirdi. Kaplan, genel destek programıyla da danışmanlık, eğitim gibi desteklerinin miktarlarını artırdıklarını söyledi.
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz da bilişim teknolojileri sayesinde dünyanın küçüldüğünü, toplumlara ulaşmanın kolaylaştığını belirterek, iş yapma modelinin de değiştiğini kaydetti. Koşmaz, "Bu yüzden KOBİ'lerimiz için oyun alanı sadece yerel coğrafya değil, tüm dünya olmuştur. Ekonominin vazgeçilmez unsurları olan KOBİ'ler desteklenmelidir" dedi.
Konuşmaların ardından KOSGEB ile Manisa Ticaret ve Sanayi Odası arasında girişimcilik protokolü imzalandı.

Yeni destek modelleri
* KOBİ'lere ihtiyaçlarına göre 150 bin liraya kadar hibe niteliğinde destek verilecek.
* Proje bazlı destekleme modeli getirildi. KOBİ Proje Destek Programı adı altında KOBİ'lere ihtiyaç ve girişim programlarına göre destek verilecek.
* Ar-Ge-innovasyon yapan işletmelere ayrıcalıklı bir destekleme paketi sunulacak. Bu işletmeler 250-300 bin lira hibeyle desteklenecek.
* İşbirliği, güçbirliği, destek programıyla bir araya gelen 5 işletmeye 250 bin lirası hibe, 500 bin lirası 0 faizli geri ödemeli destek verilecek.
* "Tematik Proje Destek Programı" ile oda, borsa, birlik, dernek, vakıf gibi meslek kuruluşlarına destek verilecek. Bu kuruluşlar kendi üyelerine yönelik projeleri KOSGEB'e sunarak destek alabilecek.
* "Girişimciliği Geliştirme Destek Programı" ile yeni iş kuran girişimcilere 27 bin lirası hibe, 70 bin lirası geri ödemeli yaklaşık 100 bin liralık destek verilecek.
* Genel destek programıyla danışmanlık, eğitim gibi desteklerinin miktarları artırıldı.
Yeni Asır 06/07/2010

İtalyanlardan Kula'ya dev çevre yatırımı

Çimentaş'ın sahibi İtalyan Cementir Holding, Kula'ya Entegre Endüstriyel Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi kurdu

Çimentaş'ın sahibi İtalyan Cementir Holding, Kula'ya 20 milyon euro yatırımla Ege Bölgesi Entegre Endüstriyel Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi'ni kurdu. Devlet Bakını ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katıldığı törenle açılan tesis, yıllık 80 bin ton atık işlemesi ve geri dönüşümü gerçekleştirecek. Çimentaş Grubu'nun atık yönetim ve yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketi Recydia A.Ş'ye bağlı olarak Süreko tarafından kurulan tesise, 2012 yılına kadar 40 milyon euro yatırım yapılacak.
Kula tesislerin açılışına Bakan Arınç ile birlikte Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Manisa Milletvekili ve AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu ile Cementır Holding ve Çimentaş Grubu üst düzey yöneticileri katıldı. Açılışta konuşan Arınç, İtalya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin sürekli arttığına dikkat çekerek, bu yatırım da sürekli artan ilişkilerin bir sonucu olduğunu söyledi.
Arınç, "İki ülke arasındaki ilişkiler ilerleyecek, gelişecek. Bu tesislerin çok daha büyük örnekleri yapılacak. 15-20 milyon euroluk güzel bir tesisi kazandırdılar. Çevre güvenliği açısından geri dönüşümün, katı atık tesislerinin önemini biliyoruz. Çünkü insan her şeyin merkezinde. İnsanı ve çevreyi korumak hepimizin görevi. Bu tür tesislerin yaygınlaşmasında büyük ihtiyaç var. Türkiye olarak henüz bu teknolojide yeniyiz. Bunları yapma gücümüz mevcut değil. Yabancı yatırımla bu tesisin kazandırılması çok önemli" diye konuştu.

"TEŞVİK EDİYORUZ"
Kula'daki tesisin atık tesisi olduğunu söylemenin zor olduğunu ifade eden Arınç, "Buranın atık tesisi olduğunu söylemek için bin şahit lazım. En üstün teknolojiyi kullanarak bunu çalıştıracaklar. Bütün belediyelerin sanayinin ihtiyacı var. Bizim bu tür yabancı yatırımlara çok büyük ihtiyacımız var. Yabancı yatırımcıları teşvik ederek daha iyi yatırım yapma konusunda destek veriyoruz" ifadesinde bulundu. İtalya'nın Türkiye'nin çok büyük destekçisi olduğunu dile getiren Arınç, Avrupa Birliği konusunda İtalya'nın hem muhalefet hem de iktidarı ile her zaman Türkiye'nin yanında olduğunu bildirdi.
İki ülke arısında geçmişe göre ticaret hacminin 7.5 milyar dolardan 15 milyar dolar seviyelerine geldiğinin altını çizen Arınç, "Bu tür yatırımların güçlenmesi için her zaman işbirliği yapacağız. Türkiye ve İtalya, Akdeniz'in iki güzel ülkesi. Biz Akdeniz'in müşterek karakterini, çalışkanlığını, gayretini taşıyoruz. İnanıyorum ki İtalya ile olan ilişkilerimiz bundan sonra çok daha iyi olacaktır" şeklinde konuştu.

DİNAMİK NÜFUS
Cementir Grubu'nun bugüne kadar Türkiye'de yaptığı yatırımların 500 milyon euroyu aştığına işaret eden Cementir Holding Yönetim Kurulu Başkanı Francesco Caltagirone, Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusu sebebiyle gelecekte ekonomik büyüme vaat ettiğini belirtti.
2001 yılında Çimentaş'ı aldıktan sonra 2005 yılında Trakya, 2006 yılında Elazığ ile yola devam ettiklerini açıklayan Caltagırone, "Türkiye, krizlere rağmen 10 yıldır büyümesini sürdürüyor. Biz de bu nedenle yatırımlara devam ediyoruz. 2008 yılında atık yönetimi ve yenilenebilir enerji sektörüne girmek amacıyla Çimentaş bünyesinde Recydia şirketini kurduk. 2010-2012 dönemi için 60 milyon euro yatırım yapacağız. İlk etapta 20 milyon euroluk bu yatırımı gerçekleştirdik. Bundan sonra da bu tür yatırımların daha çazip hale getirilmesini istiyoruz. Önümüzdeki 3-5 yıl içersinde evsel katı atıklar ve arıtma çamuru sektöründe yatırım gerçekleştireceğiz" dedi.
Çimentaş Grup Genel İlişkiler Koordinatörü ve Recydia Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Güçlü ise, Çimentaş'ın 60'ıncı kuruluş yıldönümünü kutladıkları kaydederek, "Sanayi sektöründeki tecrübemizi Türkiye'nin geleceği bakımından çok önemli gördüğümüz yeni bir sektörü taşımaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.
Konuşmalırın ardından Bakan Arınç ve tesisin kurulmasına katkıda bulunanlara teşekkür plaketi verilirken, açılış kurdelesi kesildi.

Süreko Kula Tesisleri
Yıllık 80 bin ton atık işleme ve geri dönüşüm kapasitesine sahip olan tesisin 100 bin tonluk düzenli depolama sahası bulunuyor. Kula ve Ankara tesislerinde halen 100 kişi çalışırken Türkiye'nin farklı noktalarında çalışacak yatırımlarla sayının 300'e çıkartılması hedefleniyor. Sanayi sektöründe güvenilir ve kontrollü atık yönetim faaliyetleri yapacak olan tesis için 2012 yılı sonuna kadar 60 milyon euro yatırım gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Tesis, sanayi tesisleri ile belediyelere hizmet verecek. Ayrıca İzmir, Manisa, Denizli ve Uşak'a hizmet verecek.

Hayırseverden dev yatırım

RIDVAN KÖRPE (MANİSA)

Kulalı işadamı Hakkı Celal Keleşoğlu'nun, ailesi adına yaptıracağı 14 derslikli Bekir-Sacide Keleşoğlu Anadolu Öğretmen Lisesi, 200 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdu ve 12 derslikli Sacide-Filiz Kız Meslek Lisesi'nin temeli, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından törenle atıldı. Bekir Sacide Keleşoğlu Vakfı Aşevi'nin de açılışı yapıldı. Hayırsever Hakkı Keleşoğlu törende yaptığı konuşmada, 17 yıl AP ile 6 yıl DYP ilçe başkanlığı, 25 yıl il genel meclisi üyeliği yapan merhum babası Bekir Keleşoğlu, annesi Sacide ve kız kardeşi Filiz Keleşoğlu'nun isimlerini 2.5 milyon liraya malolacak eğitim kurumlarında ve yaklaşık 500 bin liraya malolan Bekir-Sacide Keleşoğlu Vakfı Aşevi'nde yaşatmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Öte yandan Manisa'da temeli 1998'de atılan toplam 400 yatak kapasiteli Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi'nin B Blok ve acil servisinin açılışı da Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından yapıldı. 60 milyon liraya mal olan hastanenin 220 yatağı hizmete alındı.
Yeni Asır 06/07/2010

TOKİ'den ev alan kredi kullanmıyor

Müşteriler genellikle kişisel tasarruflarıyla ev sahibi oluyorlar

Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) müşteri memnuniyetini ölçmek için yaptırdığı
araştırma, idareden konut alanların genellikle kişisel tasarruflarını
değerlendirdiğini, banka kredisi kullananların sadece yüzde 20’de kaldığını ortaya koydu. Araştırma TOKİ’den konut alanların yüzde 65’inin aldığı konutta
oturduğunu saptarken yüzde 35’inin aldığı konutu kiraya verdiğini belirledi. 26 ilde 2 bin 346 kişiyle yapılan araştırmaya göre TOKİ konutlarındaki ailelerin
hanehalkı büyüklüğü ortalama 3.7 kişi. Hane halklarının yüzde 61’inde eğitimi devam eden 18 yaş altı 1 ya da 2 çocuk-genç bulunuyor.

GELİR BİN 500 LİRANIN ALTINDA
TOKİ projesinde ikamet edenlerin yüzde 62.7’sinin aylık net geliri, bin 500 liranın altında. Yüzde 34.2’sinin net aylık geliri ise 501- 1000 lira arasında.
Gelir düzeyinin düşüklüğüne karşın, TOKİ’nin, yılda ortalama 70 bin-100 bin
sattığı konutları alanların sadece yüzde 20’si banka kredisi kullanmış.
Haber Trük 06/07/2010

Uçak alın ortak olun

Eurofighter'den Türkiye'ye ortaklık teklifi

Türkiye’ye 3 yıl önce ‘Bize sipariş verin. Ortak olun. Birlikte savaş uçağı ve
helikopter üretelim” teklifi veren Typhoon’un üreticisi Eurofighter’in CEO’su
Enzo Casolini Medya ve Ekonomi Konferansı kapsamında geldiği Türkiye’ye “2011’de F4 uçaklarınız eskiyecek. Yenileri için bize gelin” mesajı verdi. Türkiye’nin 48’e yakın uçağa ihtiyacı olmasını beklediğini ifade eden Casolini “Bizden 50 uçak alırsanız bu size 4.5 milyar dolara mal olur. Ama Eurofigter’a yüzde 20 ortak olursunuz. Dünyada 100 bin kişi ve 400 şirkete iş
yaratıyoruz. Harcamalarınız size geri döner” dedi. Eurofighter’a üyelik konusunda henüz cevap vermeyen Türkiye, daha önce Almanya’dan Leopard tankları almış ve bu tankları Güney Doğu’da kullanmaması gibi şartlar
öne sürülünce sorun yaşamıştı. Henüz cevap vermeye yanaşmayan
Türkiye’de 4 yıla yaklaşan bu sürecin anormal olmadığını dile getiren Casolini
şöyle devam etti: “İşbirliği deyince biz gerçek bir ortaklıktan söz ediyoruz. Bu
durum Amerika’nın Jet Strike Fighter programına üye olan Türkiye için durumu çok daha çekici hale getiriyor. Türkiye’de zaten şu an bir endüstri var.
Programa girerse bundanyarar sağlar. Program hem teknolojideki kapasitesi,hem iş gücü açısından potansiyeli hem de sosyal açıdan önemli.”

ABD SİZİ DURDURMAZ
Türkiye’nin Eurofighter ile JSF’ye aynı anda üye olabileceğini, Eurofighter
ortaklarından İtalya ve İngiltere’nin JSF’ye de üye olduğunu dile getiren Casolini, “Amerika bu konuda herhangi bir rahatsızlık duymaz ve programa girmenizi durdurmaya çalışmaz” dedi. “Türkiye’nin kendi uçağını üretecek kapasitesi var” diyen Casolini, “Bu yolla diğer ülkelerin siparişlerinin parçaları Türkiye’de de üretilecek ve dış ülkelere satılacak.” diye konuştu.

HERKESE ORTAKLIK ÖNERMİYORUZ

Aselsan gibi firmaları hesaba katınca Türkiye’nin Eurofighter için iyi bir radar
tedarikçisi olabileceğinizi düşündüğünü dile getiren Casolini, Biz Türkiye’yle hem NATO üyesi olması hem de bu kabiliyetleri nedeniyle ilgiliyiz. Hindistan, İsviçre,Katar Romanya’ya da gidiyoruz ama onlara ortaklık önermiyoruz.”

Haber Türk 06/07/2010

Perakende şampiyon oldu

Perakende firmaları kârlarından fedakarlık edince, sektör bu yılın ilk çeyreğinin büyüme şampiyonluğunu elde etti

2009 sonu ve 2010 yılı itibariyle toparlanan ekonomi ve artan tüketici güveni, kârından feragat eden perakendeciyi ilk çeyreğin büyüme şampiyonu yaptı. 2010'un ilk çeyreğinde yüzde 22.4 ile en fazla büyüyen sektör olan perakendenin ülkenin barometresi olduğunu belirten Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane, bu yıl sonuna kadar enflasyonun 10 puan üzerinde bir büyüme hedeflediklerini söyledi. Nane, "Krizde yaptığımız kampanyalar ve hükümetin verdiği 6 aylık teşvik paketi değirmene su gibi geldi. Biz de kârdan vazgeçip çarkı döndürdük" dedi.
Takvim 06/07/2010

'Hanımağa değil iş kadınıyım'

Bursa'da çete lideri olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan ve 3 gün sorgulandıktan sonra mahkemece serbest bırakılan Nurcan Uzunoğlu (38), hem tefecilikle hem de kurduğu factoring şirketinin faaliyete geçmesi için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) rüşvet vermekle suçlandı. Gazetelerde "Bursa'yı haraca bağlayan Nurcan Reis" şeklinde haberleri çıkan Uzunoğlu, "Factoring sektöründe yaşanan tekele son vermek için yola çıktım. Başıma gelmeyen kalmadı. BDDK ile SPK'yı karıştıranlar bana çamur atmaya çalışıyor. Ben çete lideri değil iş kadınıyım. Aklandığım zaman bunun hesabını kim verecek. Çok merak ediyorum" diye konuştu.
Takvim 06/07/2010

0 yorum:

Yorum Gönder